Gjøvikbanen

Av /NSB.
Lisens: CC BY SA 3.0

Gjøvikbanen med de nedlagte sidelinjene til Røykenvik og Skreia (stiplet). Nedlagte stasjoner i kursiv.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Gjøvikbanen er navnet på jernbanestrekningen OsloRoaGjøvik. Banen er 123,5 kilometer lang og ble åpnet i 1902. Den fikk elektrisk drift i 1963.

I 2006 ble banen privatisert og konkurranseutsatt. NSB Gjøvikbanen AS, et heleid datterselskap av Vygruppen AS, driver banen etter å ha vunnet anbudet i konkurranse med utenlandske jernbaneselskaper.

Gjøvikbanen er i dag en av de mest kurverike i hele landet. Dette gir lav snitthastighet, men det foreligger ikke planer om større oppgradering.

Historie

På slutten av 1800-tallet var sterke lokale interesser opptatt av å legge den planlagte banen fra Oslo til Gudbrandsdalen på vestsiden av Mjøsa, via Gjøvik, Biri og Lillehammer. I stedet ble østsiden av innsjøen og strekningen HamarLillehammer prioritert i det som senere ble en del av Dovrebanen.

Gjøvikbanen ble opprinnelig kalt Nordbanen og åpnet i to etapper: først strekningen Grefsen–Røykenvik i 1900, og siden Oslo Øst–Gjøvik i 1902.

Banen ble først og fremst bygget for å frakte tømmer. Sidebanen fra Roa til Hønefoss ble bygd som en del av Bergensbanen i 1909.

Gjøvikbanen fikk elektrisk drift i 1963. Sidebanen fra Jaren til Røykenvik var i drift fra 1900 til 1957 (fra 1949 kun godstransport), og fra Reinsvoll til Skreia 1902–1987 (nedlagt i 1988). Godstrafikken på strekningen Gjøvik–Roa ble lagt ned i 1996.

Stasjonsbygninger

Gjøvik stasjon, tegnet av Paul Armin Due i 1902. Bygningen er fredet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

De opprinnelige stasjonsbygningene ble tegnet av Paul Due og hans sønn Paul Armin Due. Paul Due tegnet blant annet Grefsen stasjon og stasjonsbygninger i dragestil. Paul Armin Due tegnet blant annet Røykenvik stasjon, som nå er revet, Gjøvik stasjon og flere stasjonsbygninger i jugendstil.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg