Fra Gjøvikbanen
Av /NSB.
Lisens: CC BY SA 3.0
Gjøvikbanen

Gjøvikbanen med de nedlagte sidelinjene til Røykenvik og Skreia (stiplet). Nedlagte stasjoner i kursiv.

Av /Store norske leksikon ※.

Gjøvikbanen er navnet på jernbanestrekningen OsloRoaGjøvik. Banen er 123,5 kilometer lang og ble åpnet i 1902. Den fikk elektrisk drift i 1963.

I 2006 ble banen privatisert og konkurranseutsatt. NSB Gjøvikbanen AS, et heleid datterselskap av Vygruppen AS, driver banen etter å ha vunnet anbudet i konkurranse med utenlandske jernbaneselskaper.

Gjøvikbanen er i dag en av de strekningene med flest kurver/svinger, og dette gir lav snitthastighet.

Historie

På slutten av 1800-tallet var sterke lokale interesser opptatt av å legge den planlagte banen fra Oslo til Gudbrandsdalen på vestsiden av Mjøsa, via Gjøvik, Biri og Lillehammer. I stedet ble østsiden av innsjøen og strekningen HamarLillehammer prioritert i det som senere ble en del av Dovrebanen.

Gjøvikbanen ble opprinnelig kalt Nordbanen og åpnet i to etapper: først strekningen Grefsen–Jaren-Røykenvik i 1900, og deretter Oslo Ø–Jaren-Gjøvik i 1902. Sidelinjen Reinsvoll-Skreia, Skreiabanen, ble åpnet i 1902.

Banen ble først og fremst bygget for å frakte tømmer. Sidebanen fra Roa til Hønefoss ble bygd som en del av Bergensbanen i 1909. Banen fra Jaren til Røykenvik var i drift fra 1900 til 1957 (fra 1949 kun godstransport), og fra Reinsvoll til Skreia 1902–1987 (nedlagt i 1988). Godstrafikken på strekningen Gjøvik–Roa ble lagt ned i 1996.

Stasjonsbygninger

Gjøvik stasjon, tegnet av Paul Armin Due i 1902. Bygningen er fredet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

De opprinnelige stasjonsbygningene ble tegnet av Paul Due og hans sønn Paul Armin Due. Paul Due tegnet blant annet Grefsen stasjon og stasjonsbygninger i dragestil. Paul Armin Due tegnet blant annet Røykenvik stasjon, som nå er revet, Gjøvik stasjon og flere stasjonsbygninger i jugendstil.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Einar Spurkeland

Det har vært forslag om innkorting av Gjøvikbanen Grorud-Nittedal og modernisere strekningen mot Hønefoss. Hensikten er å av laste Oslotunnelen og øke kapasiteten for gods på bane mellom Alnabru og Bergen. Det har videre vært forslag om tilsvingere og sammenknytning med Dovrebanen. Mulig noe også kan hentes fra NTP?.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg