Månedsnormaler 1991-2020 Fagernes

Månedsnormaler for temperatur og nedbør for målestasjonen Fagernes for perioden 1991-2020. En normal er et gjennomsnitt av været (for eksempel temperatur eller nedbør) over en lengre periode.

Månedsnormaler 1991-2020 Fagernes
Lisens: CC BY 2.0
Månedsnormaler 1991-2020 Fokstugu

Månedsnormaler for temperatur og nedbør for målestasjonen Fokstugu for perioden 1991-2020. En normal er et gjennomsnitt av været (for eksempel temperatur eller nedbør) over en lengre periode.

Månedsnormaler 1991-2020 Fokstugu
Lisens: CC BY 2.0

Oppland har store klimamotsetninger, særlig når det gjelder vind og nedbør. Størstedelen av de bebodde områdene har «dalklima» med lite vind og lite nedbør, kalde vintrer og varme somrer.

Temperatur

Middeltemperaturen for vintermånedene varierer lite. Normalverdiene for januar ligger mellom ca. –8 °C og ca. –12 °C både i dalførene og i fjellet. De laveste minimumstemperaturene er fra –30 °C til –35 °C, enkelte steder ned i –40 °C. Midlere julitemperatur ligger stort sett mellom 14 °C og 16 °C i dalførene. Fjell rundt 1000 moh. har 10–12 °C, i 2000 moh. er julimidlene 3–5 °C. Høyeste målte maksimumstemperaturer på dalstasjonene er mellom 30 °C og 35 °C.

Nedbør

Årsnedbøren varierer fra ca. 700 mm i sørøst til 400 mm og til dels mindre i dalstrøkene. I den nordligste delen av Gudbrandsdalen med sidedaler finnes ett av Norges nedbørfattigste områder med under 300 mm årsnedbør (Skjåk). Nedbøren øker med høyden. I sentrale og sørøstlige fjell er det maksimalområder med rundt 1000 mm. Det faller mest nedbør i juli og august, men fjellet får også betydelig vinternedbør.

Tåke

Tåke forekommer særlig høst og tidlig vinter. I dalene er den av lokal karakter, nær knyttet til åpne elver og vann. Tåke i fjellet skyldes vesentlig lave skyer som driver inn fra en retning mellom vest og sørøst. I de sentrale fjellområdene, 800–1200 moh., er det lite tåke. Dette, sammen med gunstige vind- og snøforhold, danner noe av grunnlaget for den betydelige turismen i området. Det er imidlertid stor forskjell på de delvis skjermede fjellene og de høyere områdene der vinden blir sterkere og skodden hyppigere.

Vind

I høyden blåser det oftest fra en retning mellom sørvest og vest, men den sterkeste vinden kommer vanligvis fra nordvest, og den kan også slå ned i dalene. I rolige værsituasjoner vil de lokale terrengformene prege vinden. Om vinteren har luften lett for å strømme fra høyere mot lavere nivå, ned dalsider og ut dalførene. Om sommeren blåser det ofte «dalvind» motsatt vei, særlig om ettermiddagen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg