Oppland (klima)

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Fagernes i Oppland.
.
Lisens: fri
Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Fokstugu i Oppland.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Oppland har store klimamotsetninger, særlig når det gjelder vind og nedbør. Størstedelen av de bebodde områdene har «dalklima» med lite vind og lite nedbør, kalde vintrer og varme somrer.

Temperatur

Middeltemperaturen for vintermånedene varierer imidlertid lite. Normalverdiene for januar ligger mellom ca. –8 °C og ca. –12 °C både i dalførene og i fjellet. De laveste minimumstemperaturene er fra –30 °C til –35 °C, enkelte steder ned i –40 °C. Midlere julitemperatur ligger stort sett mellom 14 °C og 16 °C i dalførene. Fjell rundt 1000 moh. har 10–12 °C, i 2000 moh. er julimidlene 3–5 °C. Høyeste målte maksimumstemperaturer på dalstasjonene er mellom 30 °C og 35 °C.

Nedbør

Årsnedbøren varierer fra ca. 700 mm i sørøst til 400 mm og til dels mindre i dalstrøkene. I den nordligste del av Gudbrandsdalen med sidedaler finnes landets nedbørfattigste område med under 300 mm årsnedbør (Skjåk). Nedbøren øker med høyden. I sentrale og sørøstlige fjell er det maksimalområder med rundt 1000 mm. Det faller mest nedbør i juli og august, men fjellet får også betydelig vinternedbør.

Tåke

Tåke forekommer særlig høst og tidlig vinter. I dalene er den av lokal karakter, nær knyttet til åpne elver og vann. Tåke i fjellet skyldes vesentlig lave skyer som driver inn fra en retning mellom vest og sørøst. I de sentrale fjellområdene, 800–1200 moh., er det lite tåke. Dette sammen med gunstige vind- og snøforhold danner noe av grunnlaget for den betydelige turismen innen fylket. Det er imidlertid stor forskjell på de delvis skjermede fjellene og de høyere områdene der vinden blir sterkere og skodden hyppigere.

Vind

I høyden blåser det oftest fra en retning mellom sørvest og vest, men den sterkeste vinden kommer vanligvis fra nordvest og den kan også slå ned i dalene. I rolige værsituasjoner vil de lokale terrengformene prege vinden. Om vinteren har luften lett for å strømme fra høyere mot lavere nivå, ned dalsider og ut dalførene. Om sommeren blåser det ofte «dalvind» motsatt vei, særlig om ettermiddagen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg