Metamorfose er omdannelse av bergarters mineralogi som følge av endringer i trykk og temperatur. Bergarter som er dannet gjennom metamorfose kalles metamorfe bergarter.

Metamorfose skjer ved at mineraler blir ustabile ved endringer i temperatur og trykk og endrer krystallstruktur eller danner nye mineraler. Metamorfe prosesser er også avhengige av at kjemisk aktive væsker er til stede i berggrunnen. De forskjellige trykk- og temperaturområdene har forskjellige karakteristiske mineraler, og kalles metamorfe facies. Metamorfe prosesser foregår for øvrig ofte under tilførsel eller fjerning av stoff (se metasomatose).

Metamorfose omfatter ikke forvitringsprosesser eller den normale herdingsprosessen hos sedimentbergarter (se diagenese). Den øvre grensen for metamorfose er forhold der bergarten starter å smelte om til en migmatitt eller magmatisk bergart. 

I denne prosessen utsettes bergartene over et stort område for økende trykk og temperatur ved at de blir presset eller trukket dypt ned i jordskorpen. Ved fjellkjedefolding er det vanlig med regionalmetamorfose.

Her blir en bergart varmepåvirket i nærheten av en oppstigende smeltemasse, et magma. Kontaktmetamorfose foregår over mindre områder, og et klassisk område i Norge er Oslofeltet.

Dette er omdanning av bergarter som følge av trykk og varmesjokk ved et større meteorittnedfall. Meteorittkrateret ved Gardnos er det beste eksempelet på nedslagsmetamorfose (impaktitt) i Norge, hvor det blant annet er dannet mikrodiamanter.

Vanligvis foregår metamorfoseprosessene under økende trykk- og temperaturforhold. Dette kalles fremadskridende eller prograd metamorfose. Tilbakeskridende metamorfose skjer under avkjøling og ekshumering, og kalles retrograd metamorfose. Resultatet av en ny metamorfose ved lavere trykk og temperatur enn den foregående kan være vanskelig å skille fra en ekte retrograd prosess.

Metamorfosegraden varierer med temperatur og trykk. For eksempel kan det av leirskifer dannes en lavmetamorf bergart som fyllitt eller en høymetamorf gneisbergart. Disse tilhører forskjellige metamorfe facies.

Mange viktige metamorfe bergarter er dannet av tidligere sedimenter, som hornfels, marmor, kvartsitt, fyllitt og glimmerskifer. Andre viktige metamorfe bergarter er grønnskifer, amfibolitt, gneis, granulitt og eklogitt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.