Faktaboks

Etymologi

Etter Moelva, som renner gjennom tettstedet.

Innbyggertall
4510 (SSB, 2023)
Landareal
4 km²
Tettstedsnummer
1023 Moelv
Folketall 2000-2023
Folketall 2000-2023
Lisens: CC BY SA 3.0

Moelv er et tettsted i Ringsaker kommune i Innlandet. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 4 km², og har 4510 innbyggere (2023).

Moelv ligger ved Mjøsa, ved E6 og Dovrebanen, midtveis mellom Hamar og Lillehammer. Moelv har hatt bystatus siden 2010.

Grunnlaget for stedets raske vekst etter andre verdenskrig er hjørnesteinsbedriften Moelven Industrier. Det finnes også betydelig annen industri, blant annet verkstedindustri, trevare- og næringsmiddelindustri, Strand Brænderi med kraftfôrproduksjon og landbruksprodukter. Tre km nord for sentrum ligger Norges grønne fagskole Vea, med utdanning for gartnere og blomsterdekoratører. E6 går i bru over Mjøsa fra Moelv til Biri (Mjøsbrua).

På brenneriets eiendom ved Mjøsa er det sju gravrøyser fra jernalderen, og på Smestadsletta nord for sentrum står en steinkrets med 12 steiner. Dette er et gammelt kultsted fra bronsealderen som senere gjennom mange hundre år var tingsted for store deler av Ringsaker.

Kart

Moelv
Moelv
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg