Faktaboks

Begna
Etymologi

av Bagn, navnet er ikke sikkert tolket

Nordre Land

Begna ved Dokkafjorden i Nord-Aurdal.

Av /NTB Scanpix ※.

Begna, elv i Valdres som er en av Drammensvassdragets største tilløpselver.

Blant Begnas øverste kilder er Steinurdalstjern (1429 meter over havet) øst for Filefjell i Vang kommune. Denne har avløp til Tenlefjorden, hvorfra Tenla renner til Otrøvatnet (971 meter over havet). Avløpet herfra, Otrøelva, får ved sammenløpet med Ylja navnet Begna.

Begna danner de langstrakte innsjøene Vangsmjøse, Slidrefjorden og Strondafjorden i Valdres, og renner deretter gjennom Begnadalen til Sperillen. Herfra renner Ådalselva til Hønefoss, der den løper sammen med Randselva og munner ut i Tyrifjorden. Viktigste tilløp er Dalsåni gjennom Øystre Slidre, som renner ut i Strondafjorden ved Fagernes.

Tidligere var Begna en betydelig fløtningselv. Den er utbygd med en maksimal ytelse på om lag 326 megawatt (2003) inklusive sideelver. Største kraftverk er Åbjøra (93 megawatt) i Nord-Aurdal og Bagn (76 megawatt) i Sør-Aurdal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg