Jotundekket

Artikkelstart

Jotundekket er et geologisk skyvedekke, som ligger i indre Sogn og Jotunheimen i Sør-Norge.

Jotundekket er en mange kilometer tykk skive av sterkt omvandlede prekambriske dypbergarter, særlig gabbro, anortositt, jotunitt, mangeritt og ultramafiske bergarter.

Bergartene i Jotundekket er tyngre og mer motstandsdyktige mot nedbrytning enn berggrunnen omkring og danner de høyeste fjellene i landet. De opprinnelige prekambriske dypbergartene spenner over et tidsrom på fra 1690 til 1250 millioner år og er senere omdannet. I indre Sogn er de gjennomsatt av en 450 millioner år gammel lys granodiorittisk eller trondhjemittisk bergart som i Årdal har vært brutt som bygningsstein.

I senprekambrium og kambriumordovicium ble bergartene utsatt for erosjon og dekket med sedimentære avleiringer. Under den kaledonske orogenese for 425 millioner år siden ble de prekambriske bergartene (jotunbergartene, Jotunheims-komplekset) med overliggende sedimenter skjøvet flere hundre kilometer i sørøstlig retning og stedvis over yngre avleiringer. Jotundekket ligger derfor i dag ovenpå betydelig yngre fyllitt og kvartsskifer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg