Dalarna er et landskap i Sverige, det nordligste i Svealand. Det grenser i vest til Norge, i nord til Härjedalen, i øst til Hälsingland og Gästrikland, i sør til Västmanland og i sørvest til Värmland. Dalarna er i hovedsak sammenfallende med Dalarnas län (tidligere Kopparbergs län). Arealet er 29 002 km2 med 281 046 innbyggere (2016).

Landet er lavest i sørøst (cirka 60 moh.) og hever seg mot nordvest og når 1200 moh. (Storvätteshågna, 1204 moh.). Viktige bergarter er granitt, porfyrer og dalasandstein. Morenegrus er vanligste løsavsetning. Denne gir lite fruktbart jordsmonn. Området har mange innsjøer, de største er Siljan, Orsasjön og Runn. Det er også store skogarealer, under 10 prosent av arealet er dyrket mark.

Innbyggertallet var synkende gjennom første halvdel av 1900-tallet. Etter 1950 har folketallet totalt sett økt, men økningen har vært ujevn og i perioder har folketallet gått tilbake. Nesten 80 prosent av befolkningen lever i tettstedene. Størst folketetthet finner man omkring Siljan og sørøstover, mens store områder i vest og nordvest nærmest er ubebodd. Største tettsteder er Borlänge og Falun. De egentlige dalfolk (dalkarlar, dalkullor) er tradisjonelt kjent for sine dialekter, folkekunst og folkemusikk, vakre drakter og gamle kirker.

De største oppdyrkede arealene finnes i sørøst. Gårdsbrukene er gjennomgående små, med dyrking av høy, bygg og havre. Husdyrbruket spiller fra gammelt av en meget stor rolle. Gruvedriften var viktigste næringsgren frem til 1900-tallet, men sysselsetter i dag bare et lite antall personer. Det utvinnes kun sølv-, sink- og blymalm i Hedemora. Dalarna hadde tidligere en stor jern- og stålindustri (Domnarvet i Borlänge, Avesta og flere), men mange fabrikker er siden 1970 blitt nedlagt. De store skogarealene og rik tilgang på vannkraft har dannet grunnlag for betydelige sagbruk, trevarefabrikker, cellulose- og papirfabrikker. Også produksjon av bildeler, metallvarer og næringsmidler drives i området. Husfliden er også anselig.

Dalarna har spilt en stor rolle i Sveriges historie (Engelbrekt Engelbrektsson, Sture, Vasa). Bygdene Idre og Särna, som fra gammel tid hørte til Norge, ble erobret av dalkarler i 1644, men formelt ble de først tilkjent Sverige ved grensetraktaten av 1751. I disse landskapene ligger dialektene nær opp til norsk språk.

Dalarnas län er nær sammenfallende med landskapet Dalarna. Noen mindre, tynt befolkede områder i Dalarna er lagt til nabolän. Arealet er 28 196 km2 med 284 531 innbyggere (2017). Administrasjonssenteret er Falun. Til 1. januar 1997 het länet Kopparbergs län.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.