Maihaugen

De Sandvigske Samlinger på Maihaugen. Bildet viser bygningene fra Øygarden i Skjåk. – Innfelt et portrett av Anders Sandvig.

Av /KF-arkiv ※.
Anders Sandvig i 1929.
/Nasjonalbiblioteket.
Setergrenda - Maihaugen
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Maihaugen på Lillehammer er et kulturhistorisk museum med friluftsmuseum og utstillinger, et distriktsmuseum for Gudbrandsdalen og Lillehammer med omkring 200 bygninger, blant annet komplette gårdstun fra husmannsplass til storgård.

Faktaboks

Også kjent som
De Sandvigske Samlinger (fram til 2005).

Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad, Sigrid Undsæts hjem Bjerkebæk, Norges Olympiske Museum, Postmuseet og Norsk handverksutvikling (NHU), er med i det konsoliderte Maihaugen. Maihaugen har også nasjonalt ansvar for museenes Samtidsnettverk og Handverksnettverk. En avdeling av Opplandsarkivet tilligger også Maihaugen. Administrerende direktør (2014-) er Jostein Skurdal.

De historiske husene på museet er flyttet fra forskjellige steder i Gudbrandsdalen, Lillehammer, Gardermoen og Oslo, og spenner i tid fra Garmo stavkirke fra 1200-tallet, via middelalderens årestuer og tradisjonelle peisestuer til 1900-tallets eneboliger og Fremtidshuset fra 2001. Storgården Bjørnstad med 27 bygninger var det første hele gårdsanlegget som ble flyttet til et museum (1913), men her er også et nyrydningsbruk (1934), et småbruk og tre husmannsplasser. Samfunnsinstitusjoner som kirke, skole, postkontor, jernbanestasjon, butikker, fengsel og militært telthus er også representert på museet, og så vel fattigfolks hjem som overklassens. Museet har en rik samling gjenstander, innbo, redskaper og pyntegjenstander, som spenner i alder fra middelalder til vår samtid.

Historikk

Garmo stavkirke - Maihaugen
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Hovedbygning - Maihaugen
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Museet regner sin opprinnelse fra 1887, da tannlege Anders Sandvig gjorde sine første innkjøp (i Gudbrandsdalen) som han brakte hjem til sin bolig på Lillehammer. I 1894 kjøpte han Lykrestua fra Skjåk og flyttet den til sin hage, der det etter hvert kom til flere hus. I 1904 ble samlingene overdratt til Selskabet for Lillehammer Bys Vel og flyttet til lokalisering på Maihaugen i 1904. Her fortsatte Sandvig utbyggingen av museet. Her kunne terrenget utnyttes ved plasseringen av hus, tun og hele anlegg, som f.eks. setergrenda. Sandvig ble etterfulgt av arkeologen Sigurd Grieg 1946, som finansierte en videre utbygging av museet, først og fremst en stor brannsikker bygning for de gamle verkstedene, magasiner, arbeidsrom og spesialsamlinger. Han utvidet staben slik at museet kunne fungere som et aktivt forskningsinstitutt, et arbeid som fortsatte under Griegs etterfølger fra 1964, Fartein Valen-Sendstad. Etter hvert ble virksomheten på Maihaugen mer variert, blant annet med diverse utstillinger. Kongresshall reist 1967. Direktør fra 1985 Magne Velure stod for en storstilt utbygging før Lillehammer-OL i 1994, som gjorde Maihaugens hovedbygning til et kulturhus for Lillehammer, med Maihaugsalen med over 700 seter, ballettsal, garderober, kafé, museumsbutikk og større utstillingsarealer. Olav Aaraas overtok som direktør fra 1994 til 2001, og var ansvarlig for oppbygging av nye utstillinger til OL og for reising av 1900-talls samlingen på museet.

Maihaugen fikk i 1935 ansvaret for museumsdriften ved Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad i Gausdal. I 2003 ble Postmuseet flyttet fra Oslo til Maihaugen, i 2006 ble Norges Olympiske museum konsolidert med Maihaugen, og i 2008 åpnet Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk for publikum med ny publikumsbygning. Norsk Handverksutvikling ble etablert 2001 etter sammenslåing av Handverksregisteret (grl. 1987) og Sekretariatet for små og verneverdige fag (grl. 1996).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg