Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Hamar i Hedmark.

Meteorologisk institutt. fri

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Drevsjø i Hedmark.

Meteorologisk institutt. fri

Klimaet har typisk innlandspreg, bare i den sørvestligste delen vil Mjøsa og Oslofjorden dempe vinterkulden.

Vinden er sjelden av noen styrke og blåser oftest i dalførenes hovedretning, fra nordvest om vinteren, fra sørøst om sommeren. Om vinteren er det ofte inversjoner (temperaturstigning med høyden) med svak vind eller vindstille i lavere strøk.

Middeltemperaturen for januar er fra −6 til −8 °C i sør, −10 til −13 °C i nordlige dalstrøk. I de nordlige dalstrøkene måles det fra tid til annen minimumstemperaturer under −40 °C, med −47 °C i Engerdal i januar 1987 som det absolutt laveste. Julimidlene er ca. 16 °C i sør, ned til ca. 13 °C i øvre dalfører, og synker ca. 2 / 3 grad per 100 m oppover i høyden. Høyeste maksimumstemperaturer går opp i drøyt 30 °C. Særlig i de indre dalstrøkene kan det forekomme frostnetter om sommeren, selv i juli.

Nedbøren har sommermaksimum. Årsnedbøren er 600–800 mm i sør, øker mot åser og høydedrag, og kommer opp i 1000 mm over den sørlige del av Hedmarksvidda. Så minker den nordover til ca. 400 mm i skjermede dalstrøk.

Nær vannkilder, særlig i den sørlige delen av fylket, er det en del tåke, mest høst og tidlig vinter og i rolige værsituasjoner med sterk utstråling. Hedmarksvidda får mer tåke fordi fuktige sørlige luftstrømmer bringer lave skyer som innhyller terrenget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. april 2009 skrev Lars Mæhlum

Foreligger det planer om å illustrere disse fylkesartiklene med klimadiagrammer? Jeg vil anta at temperaturens og nedbørens svingninger gjennom året gripes lettere når det framstilles grafisk. Et par-tre diagrammer fra utvalgte stasjoner i hvert fylke ville passe til artikkelens format.

27. april 2009 svarte Jostein Mamen

Takk for innspill! Jo, vi har vært inne på tanken om at en figur ville være nyttig, så det vil vi forsøke å lage relativt raskt.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.