Plakat for arrangementet i 2019
Plakat for Norsk litteraturfestival 2019, designet av Mari Kanstad Johnsen

Norsk Litteraturfestival er Nordens største litteraturfestival og arrangeres på Lillehammer hvert år i slutten av mai.

Faktaboks

Også kjent som

Sigrid Undset-dagene i Lillehammer

Litteraturfestivalen på Lillehammer

Festivalen er en sentral møteplass i Litteratur-Norge. I de senere årene har festivalen fått et internasjonalt tilsnitt. Festivalen er medlem av The UNESCO Creative Cities Network (UCCN). Lillehammer har siden 2017 hatt status som UNESCO-litteraturby.

På grunn av koronapandemien ble festivalen arrangert heldigitalt i samarbeid med NRK i 2020. Det samme gjaldt da festivalen i 2021 ble arrangert i november. Festivalsjef er Marit Borkenhagen.

Bakgrunn

Sigrid Undset-dagene ble etablert i 1993 med utgangspunkt i et seminar om Sigrid Undset ved Nansenskolen på Lillehammer. Arrangementet tok form som festival i 1995.

Innhold

Det har vært tradisjon for å organisere festivalen rundt et overordnet tema. I 2014 brøt arrangørene med denne tradisjonen for å se på flere fokusområder.

I 2006 tok festivalen initiativet til å utarbeide «Norsk litterær kanon». Resultatet ble 25 titler fra norrøn tid til i dag, presentert i Norsk litterær kanon (2008). I 2009 ble det avduket sitatsteiner fra hver av titlene. Med biblioteket i Lillehammer som midtpunkt kan man gjøre en litterær vandring gjennom Lillehammer sentrum.

Arrangementet vier stor plass til temaet ytringsfrihet. Lillehammer har siden 2008 vært en friby for forfulgte forfattere. Det avholdes seminarer under festivalen i regi av Lillehammer kommune, Nansenskolen og Norsk PEN.

Barn og unge

Pegasus er festivalens tilbud til barn og unge. Programmet rommer en egen festival i festivalen. Gjennom skuespill, forfattermøter, foredrag, forestillinger, skolebesøk og utstillinger ønsker man å vekke leselysten blant de unge.

Prosjektet «Boklek» er en del av Pegasus. Hvert år engasjeres det en barnebokforfatter eller illustratør som sammen med en formidler drar på turné til alle folkebibliotekene i Innlandet.

Prisutdelinger

Under åpningen av festivalen offentliggjøres de norske vinnerne av Doblougprisen. I tillegg blir Bjørnsonprisen delt ut under åpningen. Norsk Oversetterforening deler ut «Det skjønnlitterære oversetterfonds pris» for en oversetters samlede virke, en pris som består av 200 000 kroner og et diplom. Litteraturprisen «Ordknappen», i regi av Leser søker bok, deles ut under festivalen.

I tillegg er det utdeling av Uprisen, Bokhandelens forfatterstipend og LOs litteraturpris.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg