Norsk Litteraturfestival - Sigrid Undset-dagene på Lillehammer, er Nordens største litteraturfestival. 

Festivalen arrangeres årlig i slutten av mai. Festivalen er en sentral møteplass i litteratur-Norge. I de senere årene har festivalen fått et internasjonalt tilsnitt. 

Sigrid Undset-dagene ble etablert i 1993 med utgangspunkt i et seminar om Sigrid Undset ved Nansenskolen i Lillehammer. Arrangementet tok form som festival i 1995.

Det har vært tradisjon for å organisere festivalen rundt et overordnet tema. I 2014 brøt de med denne tradisjonen for å se på flere fokusområder. I 2006 tok festivalen initiativet til å utarbeide «Norsk litterær kanon». Resultatet ble 25 titler fra norrøn tid til i dag, presentert i Norsk litterær kanon (2008). I 2009 ble det avduket sitatsteiner fra hver av titlene. Med biblioteket i Lillehammer som midtpunkt kan du gjøre en litterær vandring gjennom Lillehammer sentrum.

Arrangementet vier stor plass til temaet ytringsfrihet. Lillehammer har siden 2008 vært en friby for forfulgte forfattere. Det avholdes seminarer under festivalen i regi av Lillehammer kommune, Nansenskolen og Norsk PEN.

Pegasus er festivalens tilbud til barn og unge. Programmet rommer en egen festival i festivalen. Gjennom skuespill, forfattermøter, foredrag, forestillinger, skolebesøk og utstillinger ønsker man å vekke leselysten blant de unge.

Under festivalen er det utdeling av Uprisen; en litteraturpris for ungdomsbøker. En av delfinalene i «NM i poesislam» arrangeres her. Begge programpostene er et samarbeid mellom Foreningen !les og festivalen. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.