Norsk Litteraturfestival

Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene på Lillehammer, er Nordens største litteraturfestival.

Faktaboks

også kjent som:

Sigrid Undset-dagene i Lillehammer

Festivalen arrangeres årlig i slutten av mai. Festivalen er en sentral møteplass i litteratur-Norge. I de senere årene har festivalen fått et internasjonalt tilsnitt. Som medlem av The UNESCO Creative Cities Network (UCCN) har festivalen siden 2017 hatt status som UNESCO-litteraturby.

Sigrid Undset-dagene ble etablert i 1993 med utgangspunkt i et seminar om Sigrid Undset ved Nansenskolen i Lillehammer. Arrangementet tok form som festival i 1995.

Det har vært tradisjon for å organisere festivalen rundt et overordnet tema. I 2014 brøt de med denne tradisjonen for å se på flere fokusområder. I 2006 tok festivalen initiativet til å utarbeide «Norsk litterær kanon». Resultatet ble 25 titler fra norrøn tid til i dag, presentert i Norsk litterær kanon (2008). I 2009 ble det avduket sitatsteiner fra hver av titlene. Med biblioteket i Lillehammer som midtpunkt kan du gjøre en litterær vandring gjennom Lillehammer sentrum.

Arrangementet vier stor plass til temaet ytringsfrihet. Lillehammer har siden 2008 vært en friby for forfulgte forfattere. Det avholdes seminarer under festivalen i regi av Lillehammer kommune, Nansenskolen og Norsk PEN.

Barn og unge

Pegasus er festivalens tilbud til barn og unge. Programmet rommer en egen festival i festivalen. Gjennom skuespill, forfattermøter, foredrag, forestillinger, skolebesøk og utstillinger ønsker man å vekke leselysten blant de unge. Prosjektet "Boklek" er en del av Pegasus. Hvert år engasjeres det en barnebokforfatter eller illastratør som sammen med en formidler drar på turné til alle folkebibliotekene i Oppland og Hedmark.

Prisutdelinger

Under åpningen av festivalen offentliggjøres de norske vinnerne av Doblougprisen. Forfatterne Johan Harstad og Olaug Nilssen mottok prisen i 2019. Norsk Oversetterforening deler ut "Det skjønnlitterære oversetterfonds pris" for en oversetters samlede virke, en pris som består av 50 000 kroner og et diplom. I 2019 mottok Tone Myklebost denne prisen for sine oversettelser av islandsk litteratur.

Under festivalen er det utdeling av Uprisen; en litteraturpris for ungdomsbøker. En av delfinalene i «NM i poesislam» arrangeres her. Begge programpostene er et samarbeid mellom Foreningen !les og festivalen.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg