Faktaboks

Randsfjorden
Etymologi
av norrønt rǫnd, ‘rand, kant, stripe’
Region
Innlandet
Kommune
Gran, Søndre Land, Nordre Land, Jevnaker
Vassdrag

Drammensvassdraget

Viktigste tilløp
Dokka
Viktigste utløp
Randselva
Areal
141 km2
Dybde
131
Volum
6600 mill. m3
Randsfjorden

Randsfjorden er en typisk fjordsjø, smal og dyp.

Randsfjorden er en innsjø i Drammensvassdraget, i Jevnaker, Gran, Søndre Land og Nordre Land kommuner, 134–131 meter over havet. Innsjøen har et areal på 140 kvadratkilometer og er Norges fjerde største innsjø. Den er 75 kilometer lang og smal med hovedretning nord–sør, bredden er 1–3,5 kilometer og største dybde er 131 meter. I nordenden mottar den Dokka, som rundt fem kilometer ovenfor munningen opptar Etna. I sørenden har Randsfjorden avløp til Tyrifjorden gjennom Randselva.

Randsfjorden er en typisk fjordsjø, i sin sørlige del (sør for Røykenvik) er den utgravd i Oslofeltets grenseforkastning. På østsiden, på kambrosilurgrunn, ligger i sør de åpne jordbruksbygdene på Hadeland, lenger nord bygdene i Land. Grunnfjellsområdet på vestsiden er spredt bosatt, skogkledd og til dels brattlendt. Ved Røykenvik og Fluberg er partier av Randsfjorden vernet som fuglefredningsområde. Dokkadeltaet i nordenden er internasjonalt vernet gjennom Ramsar-konvensjonen.

Det er bilfergeforbindelse mellom Horn på østsiden og Tangen på vestsiden, Norges eneste ordinære bilfergerute på en innsjø.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Torbjørn Ekholm

Volumet på Randsfjorden er nok noe feil. Nåværende areal er, 140,69 kv.km. og snittdybde er 47 meter. Regnestykke blir da: 140,69 x 0,047 = 6,612 kub.km. eller 6 612 millioner kub.m. Feilen ligger hos NVE ved hydrologisk avdeling. De opererte med ett areal på: 156 kv.km. Dette til orientering. Har korrigert dette på engelsk wikipedia.
Mvh.
Torbjørn Ekholm.

skrev Torbjørn Ekholm

Flott. Ha en fortsatt fin dag.
Mvh.
Torbjørn Ekholm.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg