Randsfjorden

Randsfjorden er en typisk fjordsjø, smal og dyp.

Artikkelstart

Randsfjorden er en innsjø i Drammensvassdraget, i Jevnaker, Gran, Søndre Land og Nordre Land kommuner, 134–131 meter over havet. Innsjøen har et areal på 138 kvadratkilometer og er Norges fjerde største innsjø. Den er 75 kilometer lang og smal med hovedretning nord–sør, bredden er 1–3,5 kilometer og største dybde er 131 meter. I nordenden mottar den Etna, som rundt fem kilometer ovenfor munningen opptar Dokka. I sørenden har Randsfjorden avløp til Tyrifjorden gjennom Randselva.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt rǫnd, ‘rand, kant, stripe’

Randsfjorden er en typisk fjordsjø, i sin sørlige del (sør for Røykenvik) er den utgravd i Oslofeltets grenseforkastning. På østsiden, på kambrosilurgrunn, ligger i sør de åpne jordbruksbygdene på Hadeland, lenger nord bygdene i Land. Grunnfjellsområdet på vestsiden er spredt bosatt, skogkledd og til dels brattlendt. Ved Røykenvik og Fluberg er partier av Randsfjorden vernet som fuglefredningsområde. Deltaområdet i nordenden er fredet som naturreservat – Dokkadeltaet naturreservat.

Det er bilfergeforbindelse mellom Horn på østsiden og Tangen på vestsiden, Norges eneste ordinære bilfergerute på en innsjø.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg