Borggården
Båhus len var et av de norske hovedlenene. Lensherren hadde sete på Båhus festning. Borggården på Båhus festning, bilde fra 2006.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Akershus festning

Akershus len var et av de norske hovedlenene, og var tilknyttet Akershus festning i Oslo. Festningen slik den ser ut fra vest med Romerikstårnet til venstre og Blåtårnet til høyre.

Et len var i Danmark og Norge en mer eller mindre tidsbegrenset råderett over et distrikt, jordegods eller økonomisk rettighet. Denne råderetten ble gitt av kongen, en adelsmann, en geistlig eller en institusjon mot visse forpliktelser, for eksempel krigs- eller embetstjeneste. Len ble også brukt som betegnelse på rettighetene eller jordegodsene; for eksempel Akershus len (hovedlen), Romsdal len (distriktslen) eller Bakke kloster len (godslen).

Faktaboks

Uttale

leːn

Etymologi
fra norrønt lén, fra middelnedertysk lēn, egentlig ‘lån’; jevnfør lån

Len som administrativ enhet ble innført i Norge i senmiddelalderen, og erstattet i løpet av 1400-tallet de tidligere syslene. Etter eneveldets innføring ble begrepet len i 1662 erstattet med amt. Amtmannen hadde imidlertid langt mindre makt en lensmannen hadde hatt. Videre ble amt i 1919 erstattet med fylke.

I Finland ble betegnelsen län (finsk: lääni) brukt frem til 2009, og i Sverige brukes fortsatt betegnelsen län på provinser.

Historie

Ludvig Munk
Ludvig Munk var lensherre blant annet på Akershus og i Trondheim på slutten av 1500-tallet. Han var en hensynsløs lensherre og fikk rykte som en bondeplager. Trolig malt av Gerrit Cornelisz.
Av .

Forleninger er kjent langt tilbake i tiden. Fra vikingtiden kjennes lendmenn, lokale stormenn som hadde som oppgave å administrere et distrikt eller en rettighet for kongen. Dette kunne dreie seg om blant annet skatteinnkrevning eller handelsrettigheter. Som lønn var lendmennene forlenet med krongods.

Norge ble under kong Sverre på slutten av 1100-tallet inndelt i distrikter kalt sysler, styrt av en sysselmann, som også kunne være lendmann. Lendmennene fikk i 1277 tittelen baron, men kong Håkon 5. avskaffet denne rangen i 1308. Syslene ble etter hvert omtalt som len. Systemet ble fult utbygget i Norge på 1300-tallet, da lenene fikk relativt faste grenser. Etter reformasjonen i 1537 ble en del klostre og andre geistlige enheter ført videre som egne len. Lenene var igjen inndelt i fogderier, hvor en fogd bestyrte et distrikt.

Ulike typer len

Hovedlen

Det må skilles mellom flere typer len. Det fantes to typer distriktslen. De viktigste av disse var lenge fire hovedlen eller slottslen, Båhus, Akershus, Bergenhus og Trondhjem. Senere ble det flere hovedlen, som Bratsberg og Stavanger. Hovedlenene var store administrative enheter, og lensmennene (oftest kalt lensherrer) hadde et visst overoppsyn med lensherrene i de mindre lenene.

Smålen

Den andre typen distriktslen var smålenene, de mindre lenene som var enheter styrt av en lensmann som oftest selv bestyrte lenet. Før reformasjonen var enkelte smålen lagt fast til enkelte embeter. Det gjaldt for eksempel Voss, som var lenet til kapellmagisteren ved Apostelkirken i Bergen, og Andenes som lå til Munkeliv kloster. I enkelte tilfeller kunne lensherren være en embetsmann i sentraladministrasjonen, som lot lenet bli bestyrt av en fogd. Eksempler på smålen var Hamar og Tønsberg under hovedlenet Akershus, Luster og Troms under Bergenhus, samt Romsdal og Jemtland under Trondhjem.

I det nåværende Østfold fantes en rekke små len, Idd og Marker, Rakkestad, Verne kloster, Onsøy, Tune, Vemme og Åbygge samt Mossedal, foruten flere fogderier under Akershus hovedlen (se Smålenene). Vestre Bærum, Mossedal, Rakkestad og Helgøya i Mjøsa utgjorde et fast smålen som var avlønning for Norges rikes kansler.

Godslen

En annen type len var godslenene. Eksempel på slike len var de tidligere klostrene Nonneseter i Oslo, Halsnøy i Hordaland og Reins kloster og Bakke kloster under Trondhjem hovedlen. Det fantes også godslen som Giske på Sunnmøre, et stort adelsgods som var overdratt til kongen, men som ble holdt sammen som et gods som ble forlenet bort. Små godslen kunne også bestå av prebender ved domkirkene, som ble benyttet som avlønning for presteskapet, men som ofte også ble benyttet for å lønne ulike embedsmenn, ikke bare geistlige. Inntektene av disse prebendene kunne også benyttes som stipendier for studenter.

Ulike typer forleninger

I tillegg til de geografiske lenene eksisterte det i perioder også økonomiske rettigheter som ble forlenet bort. Det kunne dreie seg om rett til tiende, andre avgifter og finneferden. Den sistnevnte var den svært lønnsomme kongelige retten til å handle med samene.

Det fantes flere former for forlening. Det kunne dreie seg om avgiftslen, hvor kongen krevde en fast avgift. De øvrige inntektene av lenet tilfalt lensmannen. En annen form for forlening var regnskapslenet. I dette tilfellet avla lensmannen regnskap over inntektene og utgiftene. Selv hadde han fast del av inntektene som lønn. En tredje form for forlening var omtalt som kvitt og fritt. Den som innehadde disse lenene nøt alle inntekter uten at kongen krevde noen avgift. Disse lenene var ofte små, og de ble forlenet bort som lønn for forskjellig statstjeneste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg