Et len var mer eller mindre en tidsbegrenset råderett over jordegods og inntekter av disse. Denne råderetten ble gitt av en fyrste mot avgift eller til vederlag for visse forpliktelser, for eksempel krigs- eller embetstjeneste. Len betegner også selve rettighetene eller jordegodsene.

Lenene var viktige administrative enheter i Danmark-Norge før eneveldet. På begynnelsen av 1500-tallet var inndelingen ustabil, men bestod av fire faste slotts- eller hovedlen og om lag 30 smålen med varierende tilknytning til hovedlenet. I tillegg kom godslen. Fra sent på 1500-tallet og begynnelsen av 1600-tallet sank antallet smålen, mens det ble etablert flere og mer stabile hovedlen. Fra 1662 ble de sivile forvaltningsområdene i Norge og Danmark kalt amt. I Norge ble ordet amt erstattet med fylke i 1919. I Sverige og Finland brukes fortsatt betegnelsen län.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 1 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norges historie fra 1660 til 1814

Magne Njåstad NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.