Faktaboks

Norsk jernbanemuseum
Norsk Jernbanemuseum
Forretningsadresse
Hamar
Daglig leder
Ole Gunnar Bakken
Caroline
Jernbanemuseets "Caroline" med karéttoget på langfart til det svenske jernbanemuseet i Gävle.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Norsk Jernbanemuseum.

.
Lisens: fri

Fra samlingene.

.
Lisens: fri

Norsk jernbanemuseum er et spesialmuseum for jernbanen i Norge, som ligger på Hamar. Det er et friluftsmuseum, og et av verdens eldste jernbanemuseer.

Innhold

På museet kan man se gamle stasjonsbygninger med sikringsanlegg og annet utstyr som er gjenreist, og Norges eldste stasjonsbygning, Kløften stasjon på Hovedbanen fra 1854.

Museet har lokomotiver og vognmateriell fra jernbanens første år i Norge, blant annet:

  • Norges eldste bevarte damplokomotiv (2a nr. 16 fra 1861)
  • en kongevogn fra 1870
  • NSBs største bevarte damplokomotiv (type 49c nr. 470), kjent som «Dovregubben»
  • en av Bergensbanens første spisevogner.

Norsk jernbanemuseum har også to operative togsett som benyttes under kjøringer på det nasjonale jernbanenettet. Det ene er «Stålvogntoget» som trekkes enten med elektrisk lokomotiv type El-11 eller diesellokomotiv type Di-3. Det har personvogner fra 1960–1970-tallet. Det andre er «Karéttoget» som trekkes av et damplokomotiv (type 2a nr. 17) kalt «Caroline» fra 1861. Toget er satt sammen av førstegenerasjons personvogner med sideinngang fra 1870–1890-tallet. Når hele det norske jernbanenettet får innført nytt styrings- og sikringssystem (ERTMS-systemet) er det ikke sikkert det lenger vil være mulig å kjøre Karéttoget, fordi damplokomotivene ikke kan styres av det nye systemet.

Et viktig arbeid for museet fremover er vedlikehold og oppbevaring av det historiske togmateriellet som i dag er plassert mange ulike steder i landet. Flere av jernbaneverkstedene har ikke god nok kompetanse og erfaring til å ta vare på dette gamle materiellet.

Historie

Det første jernbanemuseet i verden ble etablert i Tyskland i 1882, og ligger som en del av Verkehrsmuseum i Nürnberg.

Det finnes tilsvarende jernbanemuseer i Sverige og Danmark. I Sverige ble museet åpnet på stasjonen Stockholm C i 1915, så flyttet til Tomteboda nord i Stockholm i 1942, og deretter til Gävle i 1970. Danmarks jernbanemuseum ble åpnet i Odense i 1975. Eldst av de andre nordiske jernbanemuseene er det finske som ligger om lag 50 kilometer nord for Helsingfors. Det ble i 1898 etablert i Helsingfors og flyttet til Hyvinge i 1974.

Norsk jernbanemuseums utvikling

Jernbanemuseet på Hamar, som ble opprettet i 1896 i stasjonsbygningen etter initiativ fra Norges Stationsmesterforening, er et av verdens eldste jernbanemuseer. Det åpnet for vanlig publikum i 1903, men ble stengt i 1912 da lokalene var for små og samlingene vokste. Først i 1930 ble museet gjenåpnet som friluftsmuseum på Disen på Hamar, nå med stasjonsbygninger, skinnegang og rullende materiell.

Norsk jernbanemuseum var privat frem til 1946 da NSB overtok eierskapet med NSB jernbanemuseet som nytt navn. I 1954 flyttet museet fra Disen til det nåværende området på Martodden nord for Domkirkeodden, og åpnet som et friluftsmuseum i 1956. I 1962 ble det etablert en liten museumsjernbane, «Tertitten», inne på museumsområdet.

I jubileumsåret 1996 fikk museet egen sporforbindelse til Dovrebanen, og samme år ble det en del av det nyopprettede Jernbaneverket, nå Bane NOR. Det opprinnelige navnet Norsk jernbanemuseum ble da tatt tilbake. I 2002 flyttet museets administrasjon og deler av utstillingene over i et oppusset industribygg lenger nord på området. Tertittbanen er både flyttet og forlenget flere ganger i løpet av sin levetid, og binder i dag sammen museets nordre og søndre del.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Norsk jernbanemuseum
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
91.030 Drift av historiske steder og bygninger og lignende severdigheter

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg