Faktaboks

Også kjent som
til 2004 Norsk Skogbruksmuseum
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Elverum
Daglig leder
Stig Hoseth
Styreleder
Rolf Thorben Holm
Norsk skogmuseum 2014
Museets hovedbygning ligger på østsiden av Glåma. Ute på Prestøya finnes et friluftsmuseum med bygninger fra skogbruk og fiske.
Av /Anno Norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Norsk skogmuseum ligger i Elverum kommune i Innlandet fylke og ble opprettet i 1954. Det er et nasjonalt museum for skogbruk, jakt, naturforvaltning, innlandsfiske og friluftsliv.

Museet, som er en del av Anno museum, ligger ved Glomma og inkluderer et stort friluftsmuseum og en elvepark. Innendørs finnes det 4500 kvadratmeter med utstillinger. Museet omfatter også Sørlistøa Fløtermuseum ved Osensjøen i Åmot og Klevfos industrimuseum på Løten. Hvert år arrangerer museet også De nordiske jakt- og fiskedagene.

Museets formålet er å ta vare på og formidle kunnskap om skog, jakt, fiske og skogindustri. Som vitenskapelig institusjon samler, konserverer og oppbevarer museet kultur- og naturhistorisk materiale. Forskningsresultater formidles ved blant annet utstillinger, publikasjoner og undervisning.

Utstillinger og samlinger

Museet tilbyr både faste og midlertidige utstillinger, og har i tillegg et stort fagbibliotek og fotoarkiv.

De faste utstillingen inkluderer Det fantastiske treet, TRÅKK i naturen, Tid for skog og Akvariet. Det fantastiske treet forklarer fotosyntese og forteller om hvordan treet blir til. Tråkk i naturen viser viser jakt, fiske, og sanking gjennom historien. Tid for skog beskriver skogens utvikling, mens Akvariet er et av Norges største ferskvannsakvarier.

Friluftsmuseet inkluderer rundt 70 antikvariske bygninger, bekkeverksted, elvepark og brannvakttårn. På Prestøya midt i Glomma finnes det skogskoier, fiskebuer og kopier av gamle fiskeinnretninger. I tillegg omfatter friluftsmuseet et arboretum med en samling av busker og trær.

Historie

Norsk Skogbruksmuseum ble etablert i 1954 som en stiftelse med formål om å dekke skogbruk, jakt og fiske. I 1955 fikk museet Prestøya i gave fra Elverum kommune, som ble utviklet til et friluftsmuseum. I 1964 kjøpte museet klokkergården Fossum, og i 1971 åpnet et nytt museumsbygg på området med kontorer, utstillinger og magasiner.

Skoleverkets mønsterplan fra 1974 førte til at museets utstillinger ble populære reisemål for skoler, der elvene får praktiske oppgaver og muntlig formidling.

I 2009 ble museet en del av Hedmark fylkesmuseum, som skiftet navn til Anno Museum i 2014. I dag eies bygninger og eiendeler av Stiftelsen Norsk Skogmuseum, mens det driftes av Anno museum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Matheson, Wilhelm, red.: Norsk skogbruksmuseum 25 år, 1979, isbn 82-7104-050-2

Faktaboks

Sektorkode
6500 Kommuneforvaltningen
Næringskode(r)
91.023 Drift av naturhistoriske museer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg