Brumunddal, tettsted (by) og administrasjonssenter i Ringsaker kommune, Hedmark, 15 km nordvest for Hamar. Brumunddal ligger på begge sider av elva Brumunda, litt ovenfor utløpet i Mjøsa, og har vokst fram som tettsted etter at jernbanen ble åpnet i 1894.

Vannfallene i Brumunda dannet grunnlaget for Brumunddals framvekst som industristed, med møller, stamper, brenneri, sagbruk m.m. I løpet av 1900-tallet vokste Brumunddal fram som Hedmarkens største industristed, med produksjon i mange bransjer - næringsmiddelindustri (Tine og Stabburet), konfeksjonsindustri (AJAK), trevareindustri (Berger Langmoen A/S), plastindustri (Stela) og mekanisk industri (Hymas og Globus). Et stort antall bedrifter og arbeidsplasser ble nedlagt på 1980- og 1990-tallet.

I dag er Tines produksjonsanlegg største industribedrift i Brumunddal.  Byen er i dag handels- og servicesentrum for store deler av Ringsaker, med særlig vekt på tjenesteyting overfor landbrukssektoren.

Brumunddal kirke ble innviet i 1965. Avisen Brumunddølen ble i 1971 slått sammen Ringsaker blad.

Navnet kommer av elvenavnet Brumunda, laget med avledning til brim, 'brenning, bølgebryting'; kan bety 'elven som bruser, skvulper'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.