Brumunddal

Mjøstårnet. For tiden verdens høyeste trehus, 85,4 meter.
Mjøstårnet

Artikkelstart

Brumunddal er et tettsted i Ringsaker kommune i Innlandet. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 7,3 km², og har 11 000 innbyggere (2021).

Faktaboks

Etymologi

etter elva Brumunda

Innbyggertall
11 000 (SSB, 2021)
Landareal
7,3 km²
Tettstedsnummer
1021 Brumunddal

Brumunddal ligger 15 kilometer nordvest for Hamar, på begge sider av elva Brumunda, litt ovenfor utløpet i Mjøsa, og har vokst fram som tettsted etter at jernbanen ble åpnet i 1894.

Næringsliv

Brumunddal kirke

Vannfallene i Brumunda dannet grunnlaget for Brumunddals framvekst som industristed, med møller, stamper, brenneri, sagbruk med mer. I løpet av 1900-tallet vokste Brumunddal fram som Hedmarkens største industristed, med produksjon i mange bransjer – næringsmiddelindustri (Tine og Stabburet), konfeksjonsindustri (AJAK), trevareindustri (Berger Langmoen A/S), plastindustri (Stela) og mekanisk industri (Hymas og Globus). Et stort antall bedrifter og arbeidsplasser ble nedlagt på 1980- og 1990-tallet. I dag er Tines produksjonsanlegg den største industribedriften i Brumunddal.

Byen er handels- og servicesentrum for store deler av Ringsaker, med særlig vekt på tjenesteyting overfor landbrukssektoren.

I Brumunddal står det som er registret som verdens høyeste trehus, Mjøstårnet, med høyde 85,4 meter (18 etasjer), tegnet av Voll arkitekter og med bærende konstruksjoner levert av den lokale bedriften Moelven Limtre. Mjøstårnet ble oppført i 2018.

Kultur

Brumunddal kirke, som ble innviet i 1965, er tegnet av Sven Erik Lundby, Molle Cappelen og Per Cappelen. I Brumunddal spilles hvert år operaforestillinger ved Ringsakeroperaen.

Navnet

Navnet kommer av elvenavnet Brumunda, laget med avledning til brim, 'brenning, bølgebryting'; det kan bety 'elven som bruser, skvulper'.

Kart

Brumunddal
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg