Hedmarksvidda, skog- og fjelltraktene i Hedmark og Oppland nord for silurbygdene på Hedmarken, mellom Gudbrandsdalen–Mjøsa i vest og Østerdalen i øst. Hedmarksvidda har ingen klar nordlig begrensning; vanligvis brukes navnet om områdene innen Hedmark fylke, dvs. skog- og fjellområdene i Ringsaker, Hamar, Løten, Elverum og Åmot kommuner, samt fjellet øst for Lillehammer. Det meste av vidda ligger mellom 600 og 1000 moh.

På Hedmarksvidda har bygdene ved Mjøsa sine allmenninger, og her hadde de tidligere sine setrer. Skogs- og seterbilveier fører opp fra bygdene i sør, vest og øst. Det er fremdeles fast bosetning i enkelte lavereliggende deler, der næringsgrunnlaget er jord- og skogbruk. Ypperlig fottur- og skiterreng og kort avstand fra flere tettsteder har gjort området til et attraktivt og mye benyttet turistområde. Flere hoteller, særlig ovenfor Lillehammer (bl.a. Sjusjøen og Nordseter), og mange turisthytter og private hytter spredt over hele området. Birkebeinerrennet går over Hedmarksvidda.

I enkelte sammenhenger brukes Hedmarksvidda også om fjelltraktene videre nordover mot Ringebufjellet og omfatter da områder også i Øyer, Ringebu og Storelvdal kommuner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.