Hedmarksvidda

Hedmarksvidda. Brumundsjøen på grensa mellom Hamar og Ringsaker.

Artikkelstart

Hedmarksvidda er skog- og fjelltraktene i Innlandet fylke nord for silurbygdene på Hedmarken, mellom GudbrandsdalenMjøsa i vest og Østerdalen i øst. Hedmarksvidda har ingen klar nordlig begrensning; vanligvis brukes navnet om områdene innen det tidligere Hedmark fylke, det vil si skog- og fjellområdene i Ringsaker, Hamar, Løten, Elverum og Åmot kommuner, samt fjellet øst for Lillehammer. Det meste av vidda ligger mellom 600 og 1000 meter over havet.

På Hedmarksvidda har bygdene ved Mjøsa sine allmenninger, og her hadde de tidligere sine setrer. Skogs- og seterbilveier fører opp fra bygdene i sør, vest og øst. Det er fremdeles fast bosetning i enkelte lavereliggende deler, der næringsgrunnlaget er jord- og skogbruk. Ypperlig fottur- og skiterreng og kort avstand fra flere tettsteder har gjort området til et attraktivt og mye benyttet turistområde. Hoteller, særlig ovenfor Lillehammer (blant annet Sjusjøen og Nordseter), turisthytter og mange tusen private hytter finnes i området. Birkebeinerrennet går over Hedmarksvidda.

I enkelte sammenhenger brukes Hedmarksvidda også om fjelltraktene videre nordover mot Ringebufjellet og omfatter da områder også i Øyer, Ringebu og Stor-Elvdal kommuner.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hagen, Helge: Hedmarksvidda : Norges snilleste fjell, 2005, isbn 82-92528-04-0, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg