Hedmarksvidda, skog- og fjelltraktene i Hedmark og Oppland nord for silurbygdene på Hedmarken, mellom GudbrandsdalenMjøsa i vest og Østerdalen i øst. Hedmarksvidda har ingen klar nordlig begrensning; vanligvis brukes navnet om områdene innen Hedmark fylke, det vil si skog- og fjellområdene i Ringsaker, Hamar, Løten, Elverum og Åmot kommuner, samt fjellet øst for Lillehammer. Det meste av vidda ligger mellom 600 og 1000 meter over havet.

På Hedmarksvidda har bygdene ved Mjøsa sine allmenninger, og her hadde de tidligere sine setrer. Skogs- og seterbilveier fører opp fra bygdene i sør, vest og øst. Det er fremdeles fast bosetning i enkelte lavereliggende deler, der næringsgrunnlaget er jord- og skogbruk. Ypperlig fottur- og skiterreng og kort avstand fra flere tettsteder har gjort området til et attraktivt og mye benyttet turistområde. Hoteller, særlig ovenfor Lillehammer (blant annet Sjusjøen og Nordseter), turisthytter og mange tusen private hytter finnes i området. Birkebeinerrennet går over Hedmarksvidda.

I enkelte sammenhenger brukes Hedmarksvidda også om fjelltraktene videre nordover mot Ringebufjellet og omfatter da områder også i Øyer, Ringebu og Stor-Elvdal kommuner.

  • Hagen, Helge: Hedmarksvidda : Norges snilleste fjell, 2005, isbn 82-92528-04-0, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.