Arsenal fans

Mange fotballfans er tilhengere av den samme klubben hele livet.

Arsenal fans
Av /Getty.
Fotball

Fotball. Øverst: Bane. – I midten: Ball. – Nederst: Mål. – Alle tegningene er målsatt med internasjonale mål. Det røde laget er stilt opp i 4–5–1-formasjon. Det gule i 4–4–2-formasjon.

Av /Store norske leksikon ※.
Lionel Messi

Internasjonal fotball skaper store stjerner, med heltestatus blant supporterne og høye lønninger. Lionel Messi regnes som en av tidenes beste fotballspillere og blir sammen med Cristiano Ronaldo regnet som den beste i nyere tid.

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Ada Hegerberg
Ada Hegerberg, norsk fotballspiller og spiss for klubben Olympique Lyonnais, mottok den høythengende prisen Gullballen (Ballon d'Or Feminin) i 2018. Hegerberg vant i 2019 Mesterligaen for fjerde år på rad.
Ada Hegerberg
Av /NTB Scanpix.
Henning Berg

I fotball er det lov for spillerne å bruke alle kroppsdeler, unntatt armene eller hendene. Ofte fører spillernes engasjement til akrobatikk, både i lufta og på gresset. Her er tidligere landslagsspiller Henning Berg.

Av /NTB ※.

Fotball er et ballspill og en lagidrett der formålet er å score mål, det vil si å få ballen over motstanderens mållinje. Fotball er verdens mest populære sport, både når det gjelder antallet utøvere og publikumsinteresse. En viktig årsak til spillets popularitet er enkelheten – alle kan delta. Utstyret er billig og reglene enkle. Det skilles mellom bredde- og eliteidrett. Idretten er kjønnsdelt med egne turneringer, serier og mesterskap for kvinner og menn. Regelverket er det samme for begge kjønn.

Faktaboks

Uttale

fˈotbal

Etymologi
etter engelsk football, sammensatt av foot ‘fot’ og ball ‘ball’

Det spilles med to lag. Hvert lag består av elleve spillere, en målvakt (keeper) og ti utespillere. Ballen føres først og fremst med føttene (derav fotball), men utespillerne har lov til å bruke alle kroppsdeler unntatt hender eller armer i spillets gang.

Fotball spilles på en rektangulær bane, gjerne av kunstgress, naturgress eller grus, og i hver kortende er det satt opp et mål. Ballen er rund, og den består vanligvis av et ytre lag av lær eller plast utenpå en oppblåsbar gummiball.

Rammer og regler

Spilletid

En vanlig seniorkamp varer i 2 × 45 minutters effektiv spilletid, vanligvis med 15 minutters effektiv pause. Det blir lagt til tilleggstid for brudd i spillet eller uthaling av tid. For yngre årsklasser og i breddefotball er det kortere spilletid enn for voksne spillere.

Mål

I en fotballkamp er det viktigste for lagene å score flere mål enn motstanderen i løpet av en kamp. Det er mål når et lag klarer å få ballen over motstanderens mållinje med egen eller motstanderens hjelp. Hvis motstanderen setter ballen i eget mål, kalles det selvmål. Mållinjen, også kalt målstreken, markeres med en hvit krittstrek fra den ene målstolpen til den andre. For at det skal være mål, må hele ballen være over streken.

Mål som scores av en spiller i offside, skal annulleres. Det er heller ikke lov å kaste ballen direkte i mål fra innkast.

Grunnet kontroverser om ballen har vært innenfor målstreken, er det innført måldommere i store internasjonale klubbturneringer, for eksempel Mesterligaen, og internasjonale landslagsturneringer, for eksempel VM. Måldommerens eneste oppgave er å avgjøre om baller er i mål eller ikke.

Regler og regelbrudd

Innkast
Innkast i fotball.

Fotballkamper styres av noen grunnleggende regler. Blant de viktigste er hjørnespark (corner), frispark, straffespark, innkast, hands og offside.

Spillet oppfordrer til mye fysisk kontakt mellom spillerne, men det er strenge regler for hvordan taklinger, altså det å ta ballen fra motstanderen, kan utføres. Hvis en spiller felles eller ulovlig hindres av en motstander, tildeles laget frispark eller straffespark.

Frisparket skal tas fra der forseelsen har skjedd. Straffespark kan bare tildeles innen motstanderens målfelt og skal alltid tas fra et oppmerket punkt 11 meter fra mål.

Er forseelsen spesielt alvorlig, kan den syndige spilleren utelukkes fra resten av kampen (utvisning/rødt kort), eller tildeles advarsel (gult kort). To gule kort i én og samme kamp gir rødt kort og utvisning. Rødt og gult kort ble første gang foreslått rett etter VM i England i 1966 etter forslag fra dommeransvarlig Ken Aston, og først tatt i bruk under VM i 1970 i Mexico.

Avgjørelse av kamp

Et lag vinner hvis det scorer flere mål enn motstanderen. Hvis det ikke scores mål (0–0), eller begge lag scorer like mange mål, ender kampen uavgjort. For å score er det lov å bruke alle kroppsdeler unntatt armene eller hendene.

Det skilles mellom serier og cup/utslagsturneringer. I serier får hvert lag ett poeng hver ved uavgjort resultat, mens seirende lag får tre poeng, taperen null. Til og med 1980 ble seirende lag tildelt to poeng for seier. Ordningen med tre poeng for seier, slik det praktiseres i dag, ble først innført i England i 1981. Flere land fulgte etter, og i 1987 ble regelen innført i Norge, med en ekstraregel som verken er prøvd før eller siden; straffesparkkonkurranse ved uavgjort resultat. Vinneren av straffesparkkonkurransen fikk tildelt to poeng, taperen ett poeng. Fra VM i 1994 er trepoengsregelen innført i internasjonale mesterskap, første gang under VM i 1994 i USA.

Bakgrunnen for at trepoengsregelen ble innført, var å få en mer offensiv fotball i stedet for at lagene skulle anse uavgjort som et tilfredsstillende resultat.

Det finnes to former for utslagturneringer: noen har innledende gruppespill mens andre er rene utslagsturneringer.

I internasjonale turneringer er det som regel innledningsvis gruppespill med fire lag i hver gruppe, med de samme reglene som i seriespill, tre poeng for seier, ett poeng for uavgjort. De to beste lagene i gruppen går vanligvis videre i turneringen, i noen turneringer også de beste treerne. Etter gruppespillet er det ren cup, der det kåres en vinner.

Nasjonale cuper er vanligvis rene utslagsturneringer, der det seirende laget går videre etter hver kamp. Hvis det står uavgjort etter to ordinære omganger, går som regel kampen til ekstraomganger. Hvis kampen fortsatt ikke er avgjort, avgjøres resultatet i dag vanligvis av straffesparkkonkurranse, tidligere vanligvis omkamp, der det laget som scorer flest mål, vinner kampen. Sist gang omkamp ble brukt for å avgjøre en cupfinale i Norge, var i 1969. I utslagsturneringer for yngre årsklasser kan uavgjorte kamper også avgjøres ved myntkast eller antall hjørnespark.

Det er også forsøkt andre varianter på å avgjøre kamper enn straffsparkkonkurranse og omkamp. I EM-sluttspillet i 1996 ble det i ekstraomgangene innført et prinsipp om at første mål vinner, kalt sudden death eller golden goal. I blant annet EM i 2004 ble golden goal erstattet av såkalt silver goal, det vil si at kampen ble avbrutt etter én ekstraomgang dersom et av lagene ledet.

I internasjonale turneringer de siste årene har en gått tilbake til 2 x 15 minutter ekstraomganger og straffesparkkonkurranse hvis det fortsatt står uavgjort.

Dommere

En fotballkamp ledes av én til flere nøytrale dommere, der hoveddommeren er ansvarlig for alle avgjørelser som blir tatt. Hoveddommeren er den eneste som har lov til å oppholde seg ute på banen. Han/hun får hjelp av to assistentdommere, tidligere kalt linjedommere, som går langs hver sin sidelinje og følger spillet på én banehalvdel hver. Assistentdommernes viktigste oppgaver er å varsle dommeren om offside, innkast og hjørnespark, men i tråd med at de er oppjustert til assistentdommere, har de mulighet for å dømme enkeltsituasjoner, gjerne hvis de har bedre oversikt enn kampens hoveddommer og står nærmere situasjonen.

I større kamper er det også en fjerdedommer, som blant annet har myndighet over laglederbenkene, ordner med innbytter og viser tilleggstid i hver omgang og to måldommere, hvis' eneste oppgave er å konstatere om ballen har vært over mållinjen eller ikke.

I breddefotball er det vanlig med bare én dommer som tar alle avgjørelser. I 2016 ble videodømming gjennom VAR-systemet (Video Assistant Referee) innført som en prøveordning i enkelte kamper og ligaer. Assistentdommere følger da kampen på videoskjermer fra en rekke kameravinkler og har blant annet mulighet til å se situasjoner i reprise og sakte film. Disse gir hoveddommeren råd og tilbakemeldinger via radiokommunikasjon i kritiske situasjoner, slik at dommeren kan fatte rett beslutning. VAR-systemet ble lagt inn i kampreglene til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i 2018 og ble for første gang brukt i et fotball-VM under mesterskapet i Russland samme år.

Lag og spillere

Fotball spilles av to lag, i seniorfotball hvert lag med 11 spillere. Spillerne har forskjellige posisjoner på banen. Bakerst står målvakten, også kalt målmann og keeper, som er den eneste som kan bruke hendene, men bare innenfor sitt eget målfelt. Målfeltet går 11 meter ut til hver side fra stolpene, til sammen 11 meter + 11 meter + 7,32 meter = 29,32 meter og 16,5 meter ut fra egen mållinje. Målvakten kan heller ikke bruke hendene dersom ballen sparkes til ham/henne fra en medspiller eller kastes til ham/henne som innkast, etter en regelendring fra 1992. Det er imidlertid lov å heade eller bryste ballen tilbake til keeper.

Foran målvakten står backrekka, som består av sidebacker og midtstoppere, minimum tre spillere, vanligvis fire, noen ganger også fem. Midtbanen består normalt av fire eller fem spillere, avhengig av formasjon, men består maksimalt av fem spillere med forskjellige roller, sentrale midtbanespillere, én offensiv og én defensiv, indreløpere og kantspillere/vinger. Forrest på banen har laget vanligvis én eller to spisser.

I tillegg til de 11 spillerne kan hvert lag ha reservespillere på sidelinjen. På nasjonalt og internasjonalt toppnivå varierer antall spillere på reservebenken fra seks til tolv, hvorav tre kan byttes inn i løpet av kampen. I 2018 tillater den norske eliteserien at lagene har seks spillere på benken, Premier League tillater sju, mens det var lov å ha 12 spillere på benken under VM i Russland i 2018.

Under koronapandemien har det vært egne innbytterregler, der det har vært lov til å bytte inn flere spillere enn tre i hver kamp.

Banen

Fotball spilles på en rektangulær bane, der de internasjonale målene er 100–110 meter × 64–75 meter. Midt på hver kortside står målene. De består av to vertikale stolper med en horisontal tverrligger, 2,44 meter (8 fot) over bakken. Stolper og tverrligger var tidligere vanligvis laget av tre, nå er det vanligst med metall, gjerne aluminium. Målet er 7,32 meter (24 fot) bredt. Et nett er festet til bakoverliggende tynne metallstenger på baksiden av stolpene og tverrliggeren for å fange opp ballen når den går i mål.

Alle internasjonale, offisielle fotballkamper skal spilles på gress eller kunstgress. Kunstgresset må være godkjent av det internasjonale fotballforbundet, FIFA. I nasjonale kamper kan kunstgress og gress brukes som underlag i de øverste divisjonene. I lavere divisjoner og barnefotball benyttes også grusbaner.

Ballen

En fotball består vanligvis av et ytre lag av lær eller plast trukket over en indre, myk og oppblåsbar gummiball. Den skal veie mellom 410 og 450 gram og ha en omkrets på 68–70 cm. I yngre årsklasser spilles det med en ball som har litt mindre omkrets, 62–66 cm, og vekt på 330 til 380 gram.

Organisasjon og utbredelse

Fotball er den mest populære idretten i verden, både når det gjelder antallet utøvere og publikumsinteresse. Spillet er nasjonalidrett nummer én i de fleste av de 211 nasjonene som er medlem av det internasjonale fotballforbundet FIFA (2018).

I Norge ledes idretten av Norges Fotballforbund (NFF), stiftet i 1902, og NFF har i mange år vært det klart største særforbundet innen Norges Idrettsforbund. 1. januar 2020 hadde fotballforbundet 1765 medlemsklubber og 372 000 aktive spillere, hvorav 259 000 gutter/menn og 113 000 jenter/kvinner.

Spillesystemer – formasjoner

Brassespark

I et brassespark ligger spilleren i luften og sparker ballen over hodet og bakover. Internasjonalt brukes ofte den spanske betegnelsen på sparket, “bicicleta”, sykkelspark. Her forsøker Ronaldinho å skåre på brassespark i en kamp mellom Barcelona og Gimnastic Tarragona i 2007.

Brassespark
Av /Scanpix.

Fotball består av to faser: angrep og forsvar. Når spillet først er i gang, er det uendelig mange kombinasjoner for angrep og forsvar som kan gjennomføres. Derfor har taktikk alltid spilt en sentral rolle i fotballen.

Utviklingen har stort sett gått i retning av mer defensivt preget spill, med stadig flere spillere i forsvar eller på midtbanen. Mens alle lagene til å begynne med spilte med fem angripere (to ytreløpere, to indreløpere og en senterløper), har de fleste lagene i dag bare én eller to spisser.

Organisering av spillerne på banen er blitt svært sentralt, og spillerne har stort sett klart definerte oppgaver, både i forsvar og angrep.

Historie

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tidlige varianter

Fotball. Som mange andre spill stammer fotballspillet fra England. Fra en landskamp mellom England og Skottland i 1879.

.
Lisens: fri

Fotballspillet har røtter langt tilbake i historien. En variant er nevnt allerede i 2000 år gammel kinesisk litteratur. I England måtte kong Edvard 2 forby spillet i 1314, fordi kampene ofte ble blodige og forvoldte til dels stor skade på bygninger og deltakere. På den tiden ble fotballen spilt i trange gater og med færre regler enn i dag. Spillet fikk ingen offentlig anerkjennelse – sportslige aktiviteter skulle helst utøves gjennom individuelle idretter.

I 1477 bestemte kong Edvard 4 at alle menn skulle øves opp i bueskyting, mens fotball ble strengt forbudt. De som trosset forbudet, risikerte både bøter og fengselsstraff.

Den moderne fotballen

I begynnelsen av den industrielle revolusjon i England mot slutten av 1700-tallet, startet det som skulle bli den moderne fotballen. Midt på 1800-tallet fikk spillet å strengere regler, og skillet mellom fotball og rugby ble klarere. I begynnelsen ble fotball kalt «the dribbling game», i motsetning til rugby, som fikk navnet «the running game».

I 1863 ble det engelske fotballforbundet, The Football Association, stiftet. Samtidig ble reglene – omtrent de samme som i dag – nedtegnet og vedtatt for all fotball i England. Det ble slutt på å bruke hendene for å drive ballen fremover. De som opponerte mot denne endringen, brøt ut og dannet The Rugby Union i 1871.

Denne fotballformen har senere blitt overført til USA, hvor man i 1876 begynte med amerikansk fotball, en variant av rugby. I USA kalles amerikansk fotball football, mens vår form for fotball kalles soccer.

Moderne fotball har røtter i arbeiderklassen. Gjennom sosiale reformer og kortere arbeidstid fikk arbeiderne anledning til å delta i spillet etter endt arbeidsdag. Og da de også fikk fri halve lørdagen, økte publikumsinteressen for spillet voldsomt.

Internasjonalt ble spillet eksportert fra England til kontinentet (Danmark, Nederland) og det britiske imperiet på slutten av 1800-tallet. Rundt forrige århundreskifte kom fotballen også til Sør-Amerika.

Den første offisielle landskampen ble spilt mellom England og Skottland i 1872. I 1904 ble det internasjonale fotballforbundet (Fédération Internationale de Football Association, FIFA) stiftet i Paris. Hovedkvarteret ligger nå i Zürich.

Profesjonell fotball

Etter hvert som populariteten økte, krevde også spillerne sin del av inntektene, og profesjonell fotball ble godkjent i Storbritannia i 1885. Lønningene var lave, og i England var det ikke tillatt å tjene mer enn en fastsatt maksimallønn, som ikke var spesielt høyere enn den en vanlig arbeider mottok. Denne ordningen ble først opphevet i 1960-årene.

Det gikk imidlertid lang tid før FIFA aksepterte proffspill. Først i 1920-årene fulgte andre land etter: Tsjekkoslovakia i 1925, Ungarn og Østerrike i 1926, Spania i 1929 og Argentina i 1930. FIFA forkastet sine amatørregler i 1932. I dag er det flest penger å tjene i europeisk fotball, i England, Italia og Spania.

Norge er et av landene i Europa som holdt lengst fast på amatørfotballen. På forbundstinget i 1984 ble det åpnet for at klubbene kunne betale sine egne spillere. I dag er de fleste toppserieklubber tilnærmet profesjonelle, men norske fotballspillere tjener lite sammenlignet med spillere på kontinentet. Spesielt fra 1950-årene har de beste norske spillerne reist utenlands, de siste årene hovedsakelig til England.

Fra England til Sør-Amerika

Mens den moderne fotballen var ung, var det britene som dominerte, de vant OL både i 1908 og 1912. Men for øvrig viste engelskmennene liten interesse for internasjonale turneringer og holdt seg borte fra VM helt til 1950. I 1966 vant England VM på hjemmebane. Den nasjonale ligaen og cupen i England har imidlertid alltid hatt en sterk posisjon. Fra 1969 har det vært vist engelske seriekamper på norsk fjernsyn, og interessen for engelsk fotball har vært stor også her i landet.

Da Europa ble sterkt svekket under og etter første verdenskrig, overtok søramerikanske land hegemoniet. Uruguay vant OL i 1924 og det første VM i 1930 (på hjemmebane), og gjentok bedriften i 1950. Italia vant både i 1934 og 1938.

Etter andre verdenskrig har det imidlertid vært Brasil som har dominert, med VM-seirer i 1958, 1962, 1970, 1994 og 2002. Landet har også brakt frem mange av verdens aller beste spillere, som Pelé, Garrincha, Zico, Socrates og Romario. Argentina vant VM i 1978 og 1986 og huskes best for stjernespilleren Maradona.

I Europa har (Vest-)Tyskland, Italia, Frankrike og etter hvert Spania vært de dominerende lagene. Tyskerne har spilt hele åtte VM-finaler etter 1950, med fire VM-seiere som resultat. Italia har spilt fire VM-finaler etter 1950, med to tap og to seirer. Frankrike vant VM på hjemmebane i 1998 samt EM i 1984 og 2000, mens Spania vant EM i 2008, VM i 2010 og EM igjen i 2012.

De første verdensmesterskapene møtte begrenset interesse. Etter hvert økte interessen voldsomt, og fotball-VM er siden 1960-årene trolig den enkeltbegivenheten som får størst oppmerksomhet verden over. Sluttspillet arrangeres hvert fjerde år; siden 1998 deltar 32 land.

Også de store europeiske klubbturneringene i Europa ble av møtt med skepsis fra britene i starten. Europacupen for serievinnere ble innstiftet i 1955 etter initiativ fra den franske avisen L'Equipe. Det første året ble de engelske ligamestrene, Chelsea, nektet å delta av sitt eget forbund. Først i 1968 klarte et engelsk lag (Manchester United) å vinne den gjeveste turneringen. Real Madrid dominerte Europacupen de første årene, senere overtok lag som Ajax, Bayern München og Liverpool.

Fra slutten av 1980-årene var de italienske klubbene Milan og Juventus de førende, men rundt årtusenskiftet og senere har spesielt de spanske klubbene Real Madrid og FC Barcelona dominert.

Kriteriene for å delta i turneringen endret seg i slutten av 1990-årene, og Mesterligaen er i dag i praksis en europeisk fotballiga der de største nasjonene kan ha inntil fire deltakende lag samtidig. I 1958 ble det innstiftet en ny turnering, Messebycupen, fra 1971 kalt UEFA-cupen og fra 2009 kalt Europaligaen (UEFA Europa League). Europacupen for cupvinnere ble innstiftet 1961, men ble slått sammen med UEFA-cupen i 1999. Alle disse turneringene har vært avholdt årlig.

I 1958 vedtok UEFA å arrangere europamesterskap for landslag. Det ble gjennomført for første gang i 1960. I likhet med VM arrangeres sluttspillet hvert fjerde år. I Sør-Amerika har det vært mesterskap for landslag siden 1916.

Fotball som underholdningsindustri

Stadig bedre taktisk skolerte lag har ført til færre mål per kamp hvis man ser utviklingen over en viss periode. Tidligere ble det scoret tre–fire mål per kamp i ligakamper i Europa, mens gjennomsnittet på begynnelsen av 2000-tallet var rundt 2,5 mål per kamp.

Dette, sammen med økte publikumsopptøyer, førte til en betydelig tilskuersvikt fra rundt 1975 og frem til slutten av 1980-årene.

De siste årene har imidlertid en rekke land opplevd økende publikumsinteresse igjen, og det er tendenser til et økende antall mål i internasjonal fotball. I 2012 var gjennomsnittet per kamp på over 2,7 i de fem største europeiske ligaene.

Kombinert med sterkt økende TV-dekning av nasjonale og internasjonale turneringer har dette ført til at fotball i dag er en stor underholdningsindustri.

Ulykker

Den voldsomme interessen for fotball har også sin bakside. Fotballen setter følelser i sving, både på nasjonalt og lokalt plan. Tribunevold har vært et stort problem for fotballen i mange år. I 1985 ble 39 tilskuere drept og 400 skadd i opptøyer mellom italienske og engelske fans foran finalen i serievinnercupen mellom Juventus og LiverpoolHeysel stadion i Brussel. Engelske lag ble deretter utestengt fra europeisk fotball i fem år.

I 1989 ble 96 mennesker klemt i hjel på Hillsborough stadion i Sheffield under semifinalen i FA-cupen mellom Liverpool og Nottingham Forest. Politiets rutiner sviktet i sentrale øyeblikk forut for og under tragedien, og konsekvensen av ulykken har blitt mye strengere overvåking av tilskuermengdene og tribuner med bare sitteplasser.

Den verste ulykken skjedde i 1964 i Perus hovedstad Lima. 318 mennesker døde og 500 ble skadet da tilskuerne gikk amok fordi dommeren annullerte en scoring til hjemmelaget i siste minutt.

I 1969 utløste en VM-kvalifiseringskamp mellom El Salvador og Honduras krig mellom de to nabostatene.

Også enkelte fotballag har vært rammet av katastrofer. I 1949 omkom hele Torinos lag i en flystyrt. I 1958 døde åtte av Manchester Uniteds ligamestere i en lignende ulykke rett etter at flyet lettet i tett snødrev fra flyplassen i München. I april 1993 omkom hele Zambias landslag i en flyulykke i Gabon under kvalifiseringen til VM 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bergo, A. m.fl.: Ferdighetsutvikling i fotball, 2002
  • Bertelsen, I. m.fl., red.: Oppslagsbok om norsk fotball, 2000
  • Fagerli, A. & C.L. Nilsen: Norsk fotball-leksikon, 1999
  • Goksøyr, M. & F. Olstad: Fotball!: Norges fotballforbund 100 år, 2002
  • Halvorsen, A., red.: Norges fotball-leksikon, 1947–48, 2 b.
  • Jensen, Ø.S.: 100 år med norsk fotball, 2001
  • Olsen, E. m.fl.: Landslaget: det norske fotballandslagets historie, 1997

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg