hyener

Flekkhyene, Crocuta crocuta.
Lisens: CC BY SA 3.0

Hyener. Flekkhyene med to unger. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Hyener. En flekkhyene i Øst-Afrika.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hyener, pattedyrfamilie i ordenen rovdyr. Familien omfatter tre slekter med til sammen fire arter.

Faktaboks

Uttale
hyˈener
Også kjent som
Hyaenidae

Bortsett fra jordulv, har de egentlige hyenene meget kraftige kranier med usedvanlig kraftige kjever og tenner, sterkt spesialisert til benknusing. Jordulven som hovedsakelig er insekteter, har et tannsett som avviker sterkt fra de øvrige hyenenes ved å ha få og små, plugglignende tenner, som ofte mistes hos voksne individer.

Hyenene er hundelignende tågjengere med lange ben og med en eiendommelig sammentrengt kropp som faller sterkt av fra skuldrene til krysset. De har manke; hodet har store, oppstående ører og skjeve øyne. Forbena er litt krumme og vel egnet til å grave med. Bakbena er korte, halen kort og langhåret. Hyenene er på størrelse med en ulv. De er nattlige dyr, som bor i huler. Ved sitt vesen, utseende, stank og hyling virker de frastøtende for mange. De finnes bare i Afrika og Vest- og Sør-Asia.

Det er fire arter:

1) Flekkhyene, Crocuta crocuta, også kalt latterhyener. Pels korthåret, skittengul til rødaktig, med mørke, ovale flekker. Kort fremadrettet man som kan reises. Kroppslengde 120–140 cm, skulderhøyde 70–90 cm, vekt 50–80 kg. Lever i åpent, flatt terreng (gressmark). Hører hjemme i Afrika sør for Sahara og er alteter. Det er den sterkeste av hyenene. Tidligere var den meget alminnelig i Sør-Afrika, men bestanden har i den senere tid vært meget sterkt beskattet.

2) Brunhyene eller skaberakkhyene, Hyaena brunnea.Den er ensfarget brun med hvit krage bak ørene. Kroppslengde 110–130 cm, skulderhøyde 65–85 cm, vekt 35–50 kg. Lever i tørre, steinete busk- eller ørkenområder. Vesentlig åtseleter. Den finnes i det sørlige Afrika, men er utrydningstruet.

3) Stripehyene, Hyaena hyaena,står forannevnte nær. Den er gråaktig med svarte tverrstriper, og har store nakne ører. Kroppslengde 100–120 cm, skulderhøyde 65–80 cm, vekt 30–40 kg. Lever i den samme biotopen som brunhyenen. Også stripehyenen lever mest av åtsler, men kan drepe sau, geit og hund. Stripehyenen forekommer i vestlige deler av Asia og i Nord-Afrika.

4) Jordulv eller dverghyene, Proteles cristatus. Pelsen er mattgul, gulhvit eller rødbrun. Svart ryggstripe helt ut til halespissen. Svarte striper på tvers av kroppssidene. Lengde fra snute til halespiss 85–105 cm, skulderhøyde 40–50 cm, vekt 8–12 kg. Lever i åpne områder, gressmark og savanner. Spiser vesentlig insekter. Forekommer i Afrika; fra sørlige Egypt til Tanzania, og fra de sørlige delene av Angola og Zambia til Kapp Gode Håp.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg