Ghana (Befolkning) (marked, Kumasi)

Markedet i Kumasi Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Ashanti
Lokale ashanti-høvdinger presenteres for et mikroprosjekt finansiert av EU i 2005.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Ghana, Elmina

Elmina ble grunnlagt av portugiserne på 1400-tallet, og ble tidlig et viktig senter for europeernes handel på Gullkysten. I dag er byen en av landets viktigste fiskehavner. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Ghanas folkemengde ble i 2020 beregnet til 29 340 000 personer. Den årlige befolkningsveksten er 2,1 prosent. Ghana har en ung befolkning, der 56 prosent av befolkningen er under 25 år, og kun 4,4 prosent er over 65 år (2020).

Emigrasjon, først og fremst ulovlig innvandring til Nigeria, reduserte i mange år den totale folketilveksten, men i andre halvdel av 1980-årene ble anslagsvis 1,3 millioner ghanesere utvist fra Nigeria og flyttet hjem igjen.

Spedbarnsdødeligheten har blitt kraftig redusert de siste tiårene, og er beregnet til 32 per 1000 levendefødte i 2020. I 2013 var tallet 52,3 per 1000 levendefødte, hvilket var en halvering fra 1980. Hver kvinne får i gjennomsnitt 3,9 barn (2020).

I 2018 ble det anslått at 1,7 prosent av befolkningen levde med hiv/aids, ned fra 2,3 i år 2000. Forventet levealder ved fødsel er 70 år for kvinner og 65,6 år for menn.

Etniske forhold

Ghanas befolkning er inndelt i bortimot 75 folk med ulike språk og kulturtradisjoner. De aller fleste av gruppene er meget små; 65 av dem utgjør enkeltvis mindre enn 1 prosent av Ghanas samlede folketall. Akantalende folk, blant andre ashanti, fanti abron og anyi, dominerer i sør (44 prosent av befolkningen), ga-adangme i og omkring hovedstaden (rundt 8 prosent av befolkningen), og ewe lenger øst (13 prosent av befolkningen). I nord finnes en rekke gurtalende folkegrupper, blant andre dagomba, mamprusi, konkomba og dagari.

Myndighetene i Ghana har fulgt en konsekvent politikk for å utjevne ulikheter og motsetningsforhold mellom de etniske gruppene, og konflikter på slikt grunnlag er forholdsvis små, men det var likevel flere tilfeller av etniske sammenstøt i den nordlige delen av landet i midten av 1990-årene.

Mange av folkegruppene i Ghana har tradisjonelt matrilineære slektskapssystemer, og kvinnene spiller en sentral rolle blant annet i handelsvirksomhet. Denne rollen gir dem innflytelse også på andre områder.

Bosetning

Etter afrikansk målestokk er Ghana relativt tett befolket, 113,8 innbyggere per kvadratkilometer (Verdensbanken 2013). Folketettheten er størst i de sentrale kystområdene. 57 prosent av befolkningen bor i byer (2020). Største by er hovedstaden Accra med om lag 10 prosent av befolkningen (Ghana Embassy i Washington). Andre stor byer er Kumasi, Tamale, Tema og Sekondi-Takoradi.

Språk

Offisielt språk er engelsk. De mest utbredte talespråkene tilhører gur- og kwaspråkene i niger-kongofamilien. Av gurspråk snakkes mossi i nord. I sør og øst dominerer kwaspråkene akan, ewe og ga-adangme.

Religion

Om lag 38 prosent utøver tradisjonelle religionsformer, og mange kombinerer disse med kristendom eller islam. Tallene er derfor usikre når det gjelder oppslutningen om islam (sunni og ahmadiyya), og kristendom (presbyterianere, pinsevenner og adventister, katolske, stedegne kirker). I 2010 ble 71 prosent regnet som kristne og 17 prosent som muslimer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg