Ghanas folkemengde ble i 2013 beregnet til 25 905 000 (Verdensbanken). Den årlige befolkningsveksten er 2,1 %. Emigrasjon, først og fremst ulovlig innvandring til Nigeria, reduserte i mange år den totale folketilveksten, men i andre halvdel av 1980-årene ble anslagsvis 1,3 millioner ghanesere utvist fra Nigeria og flyttet hjem igjen. Spedbarnsdødeligheten er beregnet til 52,3 per 1000 levendefødte (2013), hvilket er en halvering fra 1980. I 2013 ble det anslått at 1,3 % av befolkningen levde med hiv/aids smitte, ned fra 2,3 i år 2000. Forventet levealder ved fødsel er 61.9 år for kvinner og 60 år for menn.

Ghanas befolkning er inndelt i bortimot 75 folk med ulike språk og kulturtradisjoner. De aller fleste av gruppene er meget små; 65 av dem utgjør enkeltvis mindre enn 1 % av Ghanas samlede folketall. Akantalende folk, blant annet ashanti, fanti abron og anyi, dominerer i sør (44 % av befolkningen), ga-adangme i og omkring hovedstaden (ca. 8 %), og ewe lenger øst (13 %). I nord finnes en rekke gurtalende folkegrupper, blant annet dagomba, mamprusi, konkomba og dagari. Myndighetene i Ghana har fulgt en konsekvent politikk for å utjevne ulikheter og motsetningsforhold mellom de etniske gruppene, og konflikter på slikt grunnlag er forholdsvis små, men det var likevel flere tilfeller av etniske sammenstøt i den nordlige delen av landet i midten av 1990-årene.

Mange av folkegruppene i Ghana har tradisjonelt matrilineære slektskapssystemer, og kvinnene spiller en sentral rolle blant annet i handelsvirksomhet. Denne rollen gir dem innflytelse også på andre områder.

Etter afrikansk målestokk er Ghana relativt tett befolket, 113,8 innbyggere per km2 (Verdensbanken 2013). Folketettheten er størst i de sentrale kystområdene. 52,7 % av befolkningen bor i byer. Største by er hovedstaden Accra med ca 10 % av befolkningen (Ghana Embassy i Washington). Andre stor byer er Kumasi, Tamale, Tema og Sekondi-Takoradi.

Offisielt språk er engelsk. De mest utbredte talespråkene tilhører gur- og kwaspråkene i niger-kongofamilien. Av gurspråk snakkes mossi i nord. I sør og øst dominerer kwaspråkene akan, ewe og ga-adangme.

Om lag 38 % utøver tradisjonelle religionsformer, og mange kombinerer disse med kristendom eller islam. Tallene er derfor usikre når det gjelder oppslutningen om islam (sunni og ahmadiyya), 15–30 %, og kristendom (presbyterianere, pinsevenner og adventister, katolske, stedegne kirker), 25–50 %.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.