Sylvanus Olympio
Sylvanus Olympio var en av lederne i pan-ewe-bevegelsen. Han ble senere statsminister i Togo.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Ewe er et folk i det sørøstlige Ghana og Togo, mellom elvene Volta og Mono. I 2004 telte de i alt cirka 3,5 millioner. Størstedelen bor i Ghana.

Faktaboks

Uttale
ˈeve

Hovednæringen er jordbruk; kystbefolkningen driver dessuten havfiske basert på salg til innlandet. I kystområdet spiller saltutvinning også en stor rolle i økonomien.

Ewe er en språklig og kulturell enhet (språket tilhører kwa-språkene), men har aldri hatt noen statsorganisasjon. De har alltid vært delt i uavhengige stammer med fra noen hundre til 20 000 medlemmer.

I 1945 ble det stiftet en pan-ewe-bevegelse som arbeidet for en forening under en felles administrasjon. Da Ghanas og Togos uavhengighet stod for døren, gikk bevegelsen inn for en forening av Fransk Togo og Britisk Togoland, som til da hadde vært administrert sammen med Gullkysten (Ghana). Dette møtte motstand både fra fransk og ghanesisk hold, og ved folkeavstemning i begge territorier 1956 ble bevegelsen slått. En av dens fremste ledere, Sylvanus Olympio, ble samme år statsminister i Togo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg