ewe

Artikkelstart

Ewe er et folk i det sørøstlige Ghana og Togo, mellom elvene Volta og Mono. De teller i alt nærmere 3,5 millioner (2004), hvorav størstedelen bor i Ghana. Hovednæringen er jordbruk; kystbefolkningen driver dessuten havfiske basert på salg til innlandet. I kystområdet spiller saltutvinning også en stor rolle i økonomien.

Faktaboks

Uttale
ˈeve

Ewe er en språklig og kulturell enhet (språket tilhører kwa-språkene), men har aldri hatt noen statsorganisasjon. De har alltid vært delt i uavhengige stammer med fra noen hundre til 20 000 medlemmer.

I 1945 ble det stiftet en pan-ewe-bevegelse som arbeidet for en forening under en felles administrasjon. Da Ghanas og Togos uavhengighet stod for døren, gikk bevegelsen inn for en forening av Fransk Togo og Britisk Togoland, som til da hadde vært administrert sammen med Gullkysten (Ghana). Dette møtte motstand både fra fransk og ghanesisk hold, og ved folkeavstemning i begge territorier 1956 ble bevegelsen slått. En av dens fremste ledere, Sylvanus Olympio, ble samme år statsminister i Togo.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg