reggae

Reggae, musikkform fra Jamaica, utviklet blant den fattige, svarte befolkningen. Den er en særegen syntese av tradisjonell afrikansk musikk som er blitt modifisert av slavenes etterkommere, mento, som er den jamaicanske varianten av calypso, og rhythm & blues fra USA. Denne blandingen resulterte først i en stil som ble kalt ska, deretter i en langsommere variant, rock steady, og så i den enda langsommere reggae, som igjen har utviklet diverse stilretninger, f.eks. toasting (reggaeversjonen av rap) og ragamuffin.

Faktaboks

Uttale
rˈegə
Etymologi
jamaicansk-engelsk

Blant de mest karakteristiske trekkene i reggae er den slepende rytmen og den fremtredende plassen til bassinstrumentene. Rastafari-religionen står sentralt, ikke minst i tekstene, som ofte inneholder et sterkt element av sosialt opprør. Reggaemusikkens fremste representant er Bob Marley, som ble rockens første superstjerne fra den tredje verden. Ingen har kunnet ta hans plass etter at han døde i 1981, men mange dyktige utøvere holder musikken levende, og dessuten har en rekke musikere innen andre sjangere lånt elementer fra reggae.

Betegnelsen

Betegnelsen reggae har en noe omdiskutert betydning. Den kan være avledet av streggae, som på patwa (jamaicansk-engelsk) betyr uforskammethet, eller av regge-regge, 'krangel'. Men den kan også komme av regular, noe som kan henge sammen med at den umiddelbare musikalske forløperen ble kalt rock steady. Ordets opprinnelse er altså uklar, men Toots and the Maytals' single Do The Reggay (1968) er blitt forklart med at reggae kommer av "regular" - ettersom den umiddelbare musikalske forløperen for reggae ble kalt rocksteady.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg