Faktaboks

Cotonou
Etymologi

fon «dødens elv»

Uttale
kåtånˈu
Cotonou
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Cotonou
Fiskere ved lagunesjøen Nokoué i Cotonou.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Cotonou er den største byen i Benin, beliggende i Guineabukta mellom lagunesjøen Nokoué og Atlanterhavet, rundt 40 kilometer fra landets offisielle hovedstad Porto-Novo. Byen har rundt 780 000 innbyggere (2020), og kjennetegnes av et tropisk klima med fuktige sommermåneder og tørre vintre. Navnet Cotonou betyr «dødens elv» på fon, som er det største lokalspråket i landet.

Bybeskrivelse

Cotonou regnes som Benins økonomiske hovedstad, og er sete for blant annet presidentbygningen, regjeringskontorer og utenlandske ambassader. Cotonou havn er en av de største i Vest-Afrika, og et viktig knutepunkt for landets handel og transport.

Landets største flyplass, Cotonou Cadjehoun lufthavn, ligger i utkanten av byen. I sentrum av byen er motorsykkeltaxier, også kjent som zemijan, et hyppig brukt transportmiddel. Byen har også jernbanelinje til Porto-Novo og til veiforbindelse til nabolandene Togo, Niger, Burkina Faso og Nigeria.

Cotonou har opplevd en stor utvikling siden 1970-tallet og fremstår som landets største og viktigste industriby. Byen produserer blant annet palmeolje, mais, bomull og sement. Utenfor Cotonou havn finnes det flere oljeplattformer, og petroleumsprodukter er en av byens viktigste eksportartikler. Flere av landets fremste universiteter ligger også i byen, blant annet universitetet for vitenskap og teknologi.

Historie

Cotonou var på begynnelsen av 1800-tallet en liten fiskerlandsby, og ble offisielt grunnlagt av kong Ghezo av Dahomey i 1830. Franske kolonialister etablerte en handelsstasjon i byen i 1851, og økte sin innflytelse i Cotonou utover på 1800-tallet. I 1904 ble Dahomey og Cotonou innlemmet i Fransk Vest-Afrika. Cotonou havn, som ble ferdigstilt i 1908, har vært særlig viktig for byens utvikling på 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg