ashanti

Lokale ashanti-høvdinger presenteres for et mikroprosjekt finansiert av EU i 2005.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Ashanti, asante, er en folkegruppe i Vest-Afrika. De holder til i Ashanti-regionen i Ghana og tilgrensende områder i Togo og Elfenbenskysten.

Faktaboks

Uttale
ashˈanti

Språklig er de tilknyttet akan. Den tradisjonelle religionen står fremdeles sterkt, selv om en del har konvertert til islam og kristendom. Den opprinnelige vegetasjonen i deres område var regnskog og kystvegetasjon, men denne er nå i stor grad erstattet med jordbruksland. Ashantiene dyrker rotvekster og grønnsaker, foruten kakao, som er viktigste markedsvare. I tillegg utvinnes tømmer og bauxitt. De har også en tradisjon som dyktige håndverkere. Folkegruppen talte ca. 1,2 millioner i 1993.

Morslinjen (matrilinjen) har vært basis for ashantienes sosiale organisasjon. Medlemmer av ættelinjen hjelper hverandre med større praktiske gjøremål. Farslinjen anerkjennes også, og er særlig knyttet til moralske og religiøse forpliktelser. Selv om slektskap regnes gjennom mors ætt, er det menn som innehar sentrale posisjoner. Eldre menn og kvinner i hver ættelinje velger en leder som blant annet har ansvar for å ta vare på en ættestol som symboliserer forfedrenes ånder. Det velges også en høvding i hver landsby med ansvar for å løse lokale konflikter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg