Ashanti, asante, er en folkegruppe i Vest-Afrika. De holder til i Ashanti-regionen i Ghana og tilgrensende områder i Togo og Elfenbenskysten

Språklig er de tilknyttet akan. Den tradisjonelle religionen står fremdeles sterkt, selv om en del har konvertert til islam og kristendom. Den opprinnelige vegetasjonen i deres område var regnskog og kystvegetasjon, men denne er nå i stor grad erstattet med jordbruksland. Ashantiene dyrker rotvekster og grønnsaker, foruten kakao, som er viktigste markedsvare. I tillegg utvinnes tømmer og bauxitt. De har også en tradisjon som dyktige håndverkere. Folkegruppen talte ca. 1,2 millioner i 1993.

Morslinjen (matrilinjen) har vært basis for ashantienes sosiale organisasjon. Medlemmer av ættelinjen hjelper hverandre med større praktiske gjøremål. Farslinjen anerkjennes også, og er særlig knyttet til moralske og religiøse forpliktelser. Selv om slektskap regnes gjennom mors ætt, er det menn som innehar sentrale posisjoner. Eldre menn og kvinner i hver ættelinje velger en leder som blant annet har ansvar for å ta vare på en ættestol som symboliserer forfedrenes ånder. Det velges også en høvding i hver landsby med ansvar for å løse lokale konflikter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.