Kakao under innhøsting i Afrika

Kakaotre med modne frukter

Av /KF-arkiv ※ Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Kakaobønner i fruktmasse (lengdesnitt)

Av /KF-arkiv ※ Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Artikkelstart

Kakao er et tre i kattostfamilien som vokser vilt i Sør-Amerika. Frøene, som kalles kakaobønner, er en viktig bestanddel i sjokolade.

Faktaboks

Uttale
kakˈao
Etymologi
spansk cacao, fra mesoamerikanske språk som maya kakaw, mixe kagaw, nahuatl cacahuatl
Også kjent som

Theobroma cacao

Kakaotreet ble allerede dyrket i Sentral-Amerika da spanjolene kom dit. Av frøene (cacaguate) ble det laget en drikk (cacahoatl). Kakaobønner kom til Europa først i begynnelsen av 1500-tallet.

Treet

Kakaotreet blir inntil 15 meter høyt, har store, blanke, helrandede blad og små blomster som vokser direkte ut fra selve stammen eller grenene, uten at det sitter blad under dem (kauliflori).

Frukten, som er en inntil 20 centimeter lang, gulrød kapsel, inneholder 50–75 lyse frø, kakaobønnene, som er ordnet i fem rekker og innleiret i en søtaktig masse. Frøet er 2–3 centimeter langt, flattrykt og eggformet. Det tynne og sprø frøskallet omslutter et stort embryo (kime).

Næringssammensetning

Kakaobønner inneholder teobromin (1,4–2,5 prosent i embryoet og 0,3–1 prosent i skallet) og koffein (0,1–0,8 prosent). Disse to stoffene forekommer sannsynligvis i de friske frøene som glykosider. Andre bestanddeler er fett (kakaosmør, 40–56 prosent), stivelse (7–17 prosent) og proteiner.

Fremstilling

Etter høsting blir kakaobønnene befridd for massen rundt og dekket til med bananblad eller lignende før de får gjære i bassenger av sement eller tre. Deretter blir de tørket. Ved denne behandlingen blir de farget rød- eller brunfiolett og får en mild, aromatisk smak.

Bruk

Kakaobønner er både nytelses- og næringsmiddel. Den største mengden kakaobønner blir brukt i sjokoladeindustrien, der kakaomasse blandes med omtrent lik vekt sukker, og andre stoffer som fløte, kaffe, mandler, melk, krydder og så videre, som bidrar til å gjøre sjokoladen velsmakende.

Pasta-kakao (kakaomasse) er en mørkebrun, fast masse som man får ved å male røstede og skrelte kakaobønner mellom varme jernvalser ved 130–140 °C. Den brukes blant annet ved dragering (overtrekking) av piller og tabletter.

Kakaosmør, oleum cacao, utvinnes som biprodukt ved fremstilling av kakaopulver. Det blir fremstilt ved varm pressing av røstede, skrelte og malte kakaobønner. Det er et fast, gulhvitt fett (smeltepunkt 30–35 °C). I tillegg til bruk i produksjon av sjokolade og andre næringsmidler blir det brukt i farmasien som masse for stikkpiller og piller, som bestanddel i kremer og salver med mer.

Dyrking og produksjon

Kakaotreet er et av de viktigste kulturtrærne i tropene og dyrkes i alle tropiske områder. Fordi det ikke tåler for sterk sol eller vind, må det vernes ved skyggetrær. Til det bruker man især bananplanter og Erythrina corallodendron, «kakaotreets mor».

Produksjon 2014

Sted 1000 tonn
Elfenbenskysten 1 434
Ghana 859
Indonesia 728
Brasil 274
Kamerun 270
Nigeria 248
Verden 4 450

Kilde: FAO

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg