Kakaobønner er både nytelses- og næringsmiddel. Den største mengden kakaobønner blir brukt i sjokoladeindustrien, der kakaomasse blandes med omtrent lik vekt sukker, og andre stoffer som fløte, kaffe, mandler, melk, krydder og så videre, som bidrar til å gjøre sjokoladen velsmakende.
Bortsett fra den mest kjente bruken i sjokolade, konfekt, kaker og desserter, brukes kakao også i sauser og kjøttretter. I Spania og Italia brukes kakao til smaksetting av viltsauser. I Mexico brukes kakao i en rekke retter, for eksempel i «nasjonalretten» mole (som egentlig betyr saus).
Pasta-kakao (kakaomasse) er en mørkebrun, fast masse som man får ved å male ristede og skrelte kakaobønner mellom varme jernvalser ved 130–140 °C. Den brukes blant annet ved dragering (overtrekking) av piller og tabletter.
Kakaosmør, oleum cacao, utvinnes som biprodukt ved fremstilling av kakaopulver. Det blir fremstilt ved varm pressing av ristede, skrelte og malte kakaobønner. Det er et fast, gulhvitt fett (smeltepunkt 30–35 °C). I tillegg til bruk i produksjon av sjokolade og andre næringsmidler blir det brukt i farmasien som masse for stikkpiller og piller, som bestanddel i kremer og salver med mer.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.