Kakao, tre i familien Sterculiaceae, vokser vilt i Sør-Amerika. Blir inntil 15 m høyt, har store, blanke, helrandede blad og små blomster som vokser direkte ut fra selve stammen eller grenene, uten at det sitter blad under dem (kauliflori). Frukten, som er en inntil 20 cm lang, gulrød kapsel, inneholder 50–75 lyse frø, kakaobønner, ordnet i fem rekker og innleiret i en søtaktig masse. Frøet er 2–3 cm langt, flattrykt og eggformet. Det tynne og sprø frøskallet omslutter et stort embryo (kime).

Kakaobønner inneholder teobromin, 1,4–2,5 %, i embryoet og 0,3–1 % i skallet, koffein 0,1–0,8 %. Disse to stoffene forekommer sannsynligvis i de friske frøene som glykosider. Andre bestanddeler er fett (kakaosmør) 40–56 %, stivelse 7–17 %, og proteiner.

Frøene befris for massen rundt, dekkes til med bananblad el.l., og gjærer i bassenger av sement eller tre. Dernest tørkes de. Ved denne behandlingen blir de farget rød- eller brunfiolett og får en mild, aromatisk smak.

Kakaobønner er både nytelses- og næringsmiddel. Den største mengden kakaobønner blir brukt i sjokoladeindustrien, der kakaomasse blandes med omtrent lik vekt sukker, og andre stoffer, f.eks. fløte, kaffe, mandler, melk, krydder osv., som bidrar til å gjøre sjokoladen velsmakende.

Pasta-kakao (kakaomasse) er en mørkebrun, fast masse som man får ved å male rostede og skrelte kakaobønner mellom varme jernvalser ved 130–140 °C. Den brukes bl.a. ved dragering (overtrekking) av piller og tabletter.

Kakaosmør, oleum cacao, utvinnes som biprodukt ved fremstilling av kakaopulver. Det blir fremstilt ved varm pressing av rostede, skrelte og malte kakaobønner. Det er et fast, gulhvitt fett (smeltepunkt 30–35 °C). Det blir brukt i farmasien som masse for stikkpiller, piller m.m.

Kakaotreet er et av de viktigste kulturtrær i tropene, og dyrkes i alle tropiske områder. Fordi det ikke tåler for sterk sol eller vind, må det vernes ved skyggetrær. Til det bruker man især bananplanter og Erythrina corallodendron, «kakaotreets mor». Kakaotreet ble allerede dyrket i Sentral-Amerika da spanjolene kom dit. Av frøene (cacaguate) ble det laget en drikk (cacahoatl). Kakaobønner kom til Europa først i begynnelsen av 1500-tallet.

1000 tonn
Elfenbenskysten 1 000
Ghana 736
Indonesia 430
Nigeria 380
Brasil 177
Kamerun 140
Verden 3 302

Kilde: FAO

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.