Regnskogvegetasjonen danner tre mer eller mindre klart atskilte etasjer. Det øverste kronesjiktet danner et tett teppe 25–30 m over bakken. Bare enkelte kjempetrær på 50–60 m rager opp over dette sjiktet. Det er her tilgangen på sol og regn er størst, og mesteparten av fotosyntesen, blomstring og fruktsetting finner sted her. Dette tiltrekker myriader av insekter og større dyr, som lever både av plantene og hverandre.
I mellomsjiktene finnes arter som er tilpasset mindre lystilgang, men her er temperaturen mer stabil og luftfuktigheten jevnere. Også her finnes det en mengde arter bladetere, snyltere, rovinsekter, insektetere, fruktetere og rovdyr. Mange arter gjennomlever hele sin livssyklus her, 10–25 m over bakken, uten noen gang å komme opp i de øverste kronene eller ned på bakken.
Nede på skogbunnen er forholdene helt forskjellige fra forholdene i kronesjiktet. Luftfuktigheten er rundt 90 prosent og temperaturen sval, ca. 28 °C. Lystilgangen er minimal, og det er bare plantearter som greier seg med lite lys som vokser her. Veksthastigheten er lav. De store trærne danner brettrøtter, det vil si at ved bare dannes på oversiden av røttene slik at røttene blir brede og vingekantede. Dette gir også trærne en bredere «fot» å stå på. Visne blad, frukter og annet organisk materiale som faller ned på skogbunnen, blir hurtig spist opp og brutt ned av store mengder insekter og andre virvelløse dyr.
Stoffomsetningen går svært hurtig. Ingen næringsstoffer blir tilført jordsmonnet, men blir med en gang tatt opp igjen av planterøttene. Det dannes ikke noe humuslag. Selve jordsmonnet i regnskogene er svært næringsfattig, all næringstilgang kommer fra råtnende dyre- og planterester. Der regnskogen forsvinner, vil regnet raskt vaske ut alle rester av næringsstoffer og fjerne grunnlaget for all vegetasjon.
Ca. 70 prosent av planteartene i regnskogen er eviggrønne trær og busker. Den floristiske sammensetningen er svært forskjellig i de tre hovedområdene. Felles for alle regnskoger er den store artsrikdommen. På et areal på 1 hektar vokser typisk 40–100 (opptil 250) forskjellige trearter. I tillegg kommer en mengde andre plantearter. En stor del av disse er lianer og epifytter, blant annet mange orkidéarter. På et 100 m2 stort område i Costa Rica har det blitt registrert 233 forskjellige plantearter.
Regnskogen dekker bare seks prosent av Jordens areal, men den inneholder over 50 prosent av alle dyre- og plantearter. I alt kan det finnes over 5–10 millioner forskjellige arter i tropisk regnskog. Selv om det finnes et stort antall dyrearter i regnskogen er det plantene som dominerer. Bare 0,0002 prosent av biomassen er dyr, og av disse er 70 prosent nedbrytere.
Kommentarer (2)
skrev Kari Brudevoll
Utrolig nyttig artikkel! Endelig skjønner jeg greia ved regnskogen, som jeg ikke har fått ordentlig hull på gjennom overfladisk mediedekning og info fra naturvernorganisasjoner. Det var særlig det med at erstatning av regnskog innebærer mindre biomasse og mindre karbonlagring som var oppklarende. For jeg har ikke helt skjønt hvorfor hogging av regnskog ikke går opp i karbonregnskapet hvis man erstatter den med andre planter. Men jeg lurer fortsatt på det med utslipp når man brenner, går ikke det inn i det naturlige CO2-kretsløpet? Det blir jo ofte framhevet ved biomasse, at den ikke "forurenser" fordi den er karbonnøytral. Men det er vel samme prinsippet, at fordi man ikke planter ny skog, klarer ikke plantene å ta opp igjen det karbonet som frigjøres. Uansett - er det ikke litt dobbeltmoralsk å kjøre så hardt på regnskogen og liksom glemme vår egen hogst av skog? Hilsen forlagskonsulent som jobber med formidling av klimaspørsmål
svarte Guro Djupvik
Hei, Kari!
Tusen takk for at du bruker Store norske leksikon og så hyggelig å høre at artikkelen vår har vært til hjelp!
Når det gjelder de andre spørsmålene dine, har vi dessverre ingen fagansvarlig tilgjengelig for denne kategorien i øyeblikket - vi jobber med saken.
Vennlig hilsen Guro i redaksjonen
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.