WTO (Verdens handelsorganisasjon)

Portrett

Ngozi Okonjo-Iweala fra Nigeria er generaldirektør i WTO. Bildet er fra 2008.

Av .

WTO, internasjonal organisasjon for regulering av handelen mellom stater, opprettet 1995 som en fortsettelse av GATT (Generalavtalen om toll og handel) fra 1948.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk: World Trade Organization

WTO skal blant annet fremme handelen mellom stater, utforme regler for verdenshandelen med både rettigheter og forpliktelser for partene, og løse handelskonflikter mellom dem.

Alle avgjørelser i WTO tas ved enstemmighet. Siden organisasjonen arbeider for friere verdenshandel med nedbygging av tollmurer, har den til tider vært sterkt omdiskutert og møtt med voldsomme demonstrasjoner ved ministermøtene.

Ministerkonferansen, med ministre fra WTOs medlemsland, er WTOs høyeste beslutningsorgan. Organisasjonen har 164 medlemsland og har hovedkontor i Genève. Av de store landene er Russland nyeste medlem fra 2012. Generaldirektør fra 2021 er Ngozi Okonjo-Iweala.

WTO ble opprettet etter den såkalte Uruguay-runden for å få gjennomført de ulike delene av den nye GATT-avtalen. Fra 2001 innledet WTO den såkalte Doha-runden, også kjent som utviklingsrunden. Den omfattet forhandlinger på en rekke områder, blant annet handel med tjenester (Gats, General Agreement on Trade in Services), handelsrelaterte sider ved eiendomsrettigheter som patenter, varemerker og åndsverk (Trips, Trade Related Intellectual Property Rights), landbruk, industrivarer (NAMA, Non-Agricultural Market Access, inklusive fisk og fiskeprodukter), handel og miljø, dumpingregler og endringer i WTOs regelverk.

De vanskeligste forhandlingene kom til å dreie seg om landbruket, der de motstridende interessene var store. Forhandlingene har ikke kunnet fullføres, og Doha-runden er fortsatt under arbeid per 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg