Volta
Volta ved Adomi-broen, sør for Akosombo-demningen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Volta er en elv i Vest-Afrika, 1600 kilometer lang. Den har sine utspring i bielvene Svarte (Mouhoun), Røde (Nazinon) og Hvite (Nakambe) Volta, henholdsvis vest, nord og øst for Ouagadougou i Burkina Faso. De tre elvene renner sammen i nordlige Ghana, og danner sammen med bielven Oti fra øst Ghanas hovedvannvei. Svarte Volta utgjør på en strekning Ghanas grense mot Burkina Faso og Elfenbenskysten. Volta renner ut i Guineabukta, om lag 50 kilometer øst for Accra i Ghana.

En demning, som danner en av verdens største kunstige innsjøer, Voltasjøen, er bygd ved Akosombo i Ghana (se Akosombo-demningen). I tilknytning til demningen er det bygd en kraftstasjon med en installert effekt på 1038 MW.

Volta fikk sitt navn av portugisiske sjøfarende og oppdagelsesreisende på 1500-tallet (portugisisk volta, 'sving, bue'), og refererer til Nedre Voltas sterkt svingende løp før oppdemming.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg