Faktaboks

ECOWAS

engelsk Economic Community of West African States (ECOWAS)

fransk Communauté Economque des Etats de l'Afrique de l'Ouest (CEDEAO)

Uttale
i:kənˈåmik kəmjˈu:niti əv west ˈæfrikən steits
Representative from ECOWAS

ECOWAS-direktøren for politiske saker taler til forsamlingen under et policy-møte for å markere 40-års jubileet (1975-2015) for ECOWAS, også kjent som CEDEAO blant de fransktalende medlemslandene.

De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap er et regionalt samarbeidsorgan med 12 medlemsstater, kjent under det engelske akronymet ECOWAS.

Initiativet til et vestafrikansk økonomisk fellesskap ble tatt av Nigerias president general Yakubu Gowon og Togos president Gnassingbe Eyadema i 1972. Med Lagos-avtalen av 28. mai 1975 ble ECOWAS etablert. Reviderte avtaler ble undertegnet i 1993 og 2000.

ECOWAS består av Benin, Elfenbenskysten, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kapp Verde, Liberia, Nigeria, Senegal, Sierra Leone og Togo. Kapp Verde sluttet seg til i 1977, mens Mauritania meldte seg ut i 2000. I 2024 meldte Burkina Faso, Mali og Niger seg ut. De tre statene var blant de som grunnla organisasjonen, men som nå mente at den i for stor grad hadde endret karakter.

ECOWAS har hovedsete i Abuja i Nigeria.

Fellesskapets organer og arbeidsoppgaver

Toppmøter

Fellesskapets øverste organ er et toppmøte av stats- og regjeringssjefer, som møtes en gang i året, og hvor formannsvervet går på omgang.

Kommisjonen

Kommisjonen som er ansvarlig for driften av ECOWAS, har en president, en visepresident og en kommissær fra hvert medlemsland. President er Jean-Claude Kassi Brou fra Elfenbenskysten.

Parlamentet

Målet var å gjøre ECOWAS til en frihandelssone innen 1989, men dette lot seg ikke gjennomføre. Siden har samarbeidet blitt utvidet i retning av en politisk og økonomisk union, med blant annet eget parlament og domstol. ECOWAS-parlamentet ble åpnet i Abuja i 2000. Det består av 115 representanter valgt av medlemslandene for en periode på fire år. Hvert medlemsland har minimum fem representanter; de resterende 40 seter fordeles proporsjonalt i forhold til innbyggertall.

Domstolen

I januar 2001 ble ECOWAS-domstolen åpnet, også den i Abuja, med sju dommere, utpekt for en femårsperiode.

Investerings- og utviklingsbank

Økonomisk samarbeid og finansiell samordning var hovedmålsettingen for ECOWAS ved etableringen. Fra begynnelsen av 1990-årene har regional sikkerhet vært organisasjonens andre hovedområde. Det økonomiske samarbeidet har ført til nedbygging av barrierer for handel og arbeidsmigrasjon og etablering av en bank for investering og utvikling (ECOWAS Bank for Investment and Development – EBID). Banken som har sete i Lomé, Togo, har som hovedformål å fremme privat næringsliv og finansiere utvikling av den offentlige sektoren i medlemslandene.

Helseorganisasjon

Den vestafrikanske helseorganisasjonen, The West African Health Organization (WAHO), som toppmøtet i 1987 besluttet å etablere, arbeider for å bedre hilsetilstanden for befolkningen i regionen.

Passordning

ECOWAS har utstedt felles reisedokumenter, og fra 2003 ble et eget pass gradvis innført.

Monetær union

Gjennom Accra-deklarasjonen fra 2000 vedtok sju av medlemslandene å etablere en ny monetær union, West African Monetary Zone (WAMZ). Med etableringen av WAMZ vil de deltakende statene blant annet få en felles valuta, eco. En West African Central Bank ble etablert i Accra, Ghana.

Konfliktforebygging

Gjennom 1990-årene engasjerte ECOWAS seg sterkt i regional sikkerhet, både ved å intervenere militært i flere konflikter, og gjennom å etablere mekanismer for å håndtere konflikter. Regional sikkerhet ble tatt inn i den reviderte ECOWAS-avtalen fra 1993, men grupperingen engasjerte seg allerede i 1990 så vel politisk som militært i borgerkrigen i medlemslandet Liberia. Der ble organisasjonens første militære fredsstyrke, ECOWAS Cease-fire Monitoring Group (ECOMOG), satt inn i forsøk på å bilegge striden, samtidig som ECOWAS søkte å finne en løsning på konflikten gjennom diplomatisk og politisk innsats. Deretter er ECOMOG blitt et institusjonalisert sikkerhetsinstrument, men uten stående styrker.

Basert på erfaringene fra Liberia og en tilsvarende operasjon i Sierra Leone fra 1997, ble ECOMOG i 1998 gjort til kjernen i en regional fredsbevarende mekanisme, og er senere satt inn også i Guinea-Bissau i 1999, på grensen mellom Guinea og Liberia i 2001 og i Elfenbenskysten i 2002. De fleste medlemsstatene har deltatt i ECOMOG, men Nigeria er den klart største bidragsyteren, både militært og økonomisk. Anvendelsen av militære styrker skal skje for å bilegge konflikter som truer den regionale sikkerhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg