Ashanti (kongedømme)

Ashanti-kongen (asantehene) Otumfuo Osei Tutu 2 i møte med daværende utenriksminister Espen Barth Eide under et besøk i Norge i 2012.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Ashanti er et kongedømme i Vest-Afrika, i dagens Ghana. Det ledes av en konge, asantehene, som siden 1999 er Otumfuo Nana Osei Tutu 2 (født 1950), den 16. asantehene i rekken.

Faktaboks

Uttale
ashˈanti

Historie

Ashantienes kongetrone i utskåret tre med sølvbeslag, nå i museet i Kumasi.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Allerede år 1470 hadde handelsmenn fra Portugal, Frankrike, Storbritannia, Nederland og Danmark-Norge ankommet og satt opp handelsstasjoner på kysten av Ghana, som de kalte Gullkysten. Navnet avslører hvorfor europeerne var så interessert i området, og gullet stammet fra et område kontrollert av flere småstater kjent som ashanti-området.

På midten av 1600-tallet tilhørte hele ashanti-området samme klan av akan-folket, oyoko. Denne felles nasjonalfølelsen lettet en sentralisering av småstatene, som etter hvert likevel tok mer form av militær erobring. Kongen av Kumasi-staten ble anerkjent som konge over hele konføderasjonen, og tok tittelen asantehene, ashantienes konge. Sentralt i oppbyggingen av staten var «Den gyldne stol», en trone av gull for asantehenen, som symbol på samlingen. Denne sto i hovedstaden Kumasi, som ble grunnlagt i 1680. En grunnlov ble skrevet og oppbyggingen av en sterk hær bandt statene enda tettere sammen.

For ashantiene betød europeernes ankomst at deres eksport av slaver, gull og elfenben ble rettet sørover mot kysten istedenfor nordover mot innlandet av Vest-Afrika. Og fordi ashantiene ikke kontrollerte hele kysten, måtte handelen gå med Fante og andre stater langs kysten som mellomledd. Allerede i 1715 begynte derfor Ashanti-kongedømmet å legge under seg stater sørover og ved kysten, og i 1806 ble Fante underlagt Ashanti-riket.

Kolonisering

Av .

I de tidligste sammenstøtene opptrådte britene som meklere, men fra år 1824 tok de selv til våpen mot Ashanti, for å sikre utviklingen av handel. Ashanti vant den første av krigene mot britene, men riket ble til slutt slått av en sterk britisk hær i 1874. Den rykket inn i Kumasi og brente den ned. Ashanti-riket gikk i oppløsning, men fortsatte som selvstendig stat. I 1896 rykket britene på ny inn i Kumasi og landsforviste asantehenen til Sierra Leone og videre til Seychellene. De tvang ashantiene til å godkjenne det britiske protektorat over Gullkysten, og etter et nytt opprør mot britene i år 1900 ble Ashanti til slutt lagt inn under den britiske kolonien Gullkysten i 1901.

Ashanti-føderasjonen ble gjenopprettet innenfor Gullkystkolonien i 1935, og Ashanti er i dag en av det selvstendige Ghanas ni regioner. Kongedømmet Ashanti eksisterer den dag i dag, og den nåværende asantehene Otumfuo Nana Osei Tutu 2, har sittet på gulltronen siden 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg