svinefamilien

Svin. Villsvin.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Svinefamilien er en familie av pattedyr innenfor ordenen partåede klovdyr. Svinefamilien inkluderer blant annet villsvin og husdyret gris (tamsvin). Ofte brukes ordet svin spesifikt om husdyret gris.

Faktaboks

Også kjent som
svin
Beskrevet av
Samuel Frederick Gray, 1821

Beskrivelse

Dyrene i svinefamilien har en kraftig, men bevegelig kropp med et tilspisset hode med store ører og små øyne. Snuten ender i et tryne, og på trynets ytterste flate (en bruskskive) sitter neseborene. Halen er tynn, ofte spiralsnodd. Pelsen er glissen og stri, ofte børsteaktig. De fleste er gråaktige av farge. Bena er slanke og tynne, med fire tær på alle føtter, men bare de to mellomste berører bakken. Hjørnetennene er sterkt utviklet, særlig hos hannen, ofte er de utformet som store huggtenner. Svinene varierer i størrelse fra dvergsvin, Sus salvanicus,med en kroppslengde på 58–66 cm og vekt 6–9 kg, til skogsvin, Hylochoerus meinertzhageni,med kroppslengde 130–210 cm og vekt 130–275 kg.

Levesett og utbredelse

Svin lever av animalsk og vegetabilsk føde som for en stor del graves opp med trynet. Noen arter eter stort sett bare gress og bruker sjelden eller aldri trynet til å rote frem næring med. De lever gjerne i myrete skogstrakter i tempererte og tropiske strøk. Utbredt i Europa, Asia, Øst-India og Afrika. De er innført til Nord- og Sør-Amerika, Australia, Tasmania, Ny-Guinea og New Zealand.

Arter

Familien omfatter fem slekter med til sammen 14 arter, bl.a. villsvin, hjortesvin, skogsvin, skjeggsvin, penselsvin og vortesvin.

Faktaboks

svinefamilien
Suidae
Artsdatabanken-ID
48097
GBIF-ID
5302

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg