Maniok eller kassava, en av de viktigste matplantene i mange tropiske områder.

Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker. Begrenset gjenbruk

Maniok, ca. 2 m høy plante i vortemelkfamilien med håndflikede blad. Den stammer fra Sør-Amerika og er nå en av de viktigste matplantene i mange tropiske land. Den dyrkes på store jorder omtrent som poteter og formeres ved stiklinger. Rotknollene veier rundt 2, men inntil 10 kg, er avlange med korkaktig, brunt skall og lyst og saftig fruktkjøtt som inneholder maniokstivelse, brasiliansk arrowrot. Hele planten inneholder det giftige glykosidet linamarin, som ødelegges ved koking, damping eller steking. Rotknollen kan foredles i stivelsesfabrikker og brukes til brød og annet bakverk, og til fremstilling av tapioka (uekte sagogryn). Oppmalt til mel uten videre foredling brukes maniok til dyrefôr. I en del områder der maniokplanten dyrkes, blir også bladene brukt i kostholdet. De inneholder i tørrstoffet 30–40 % protein, røttene bare rundt 0,5 %.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.