maniok

Maniok eller kassava, en av de viktigste matplantene i mange tropiske områder.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Maniok er en cirka to meter høy plante i vortemelkfamilien med håndflikede blad.

Faktaboks

uttale:
maniˈok
etymologi:

engelsk manioc, eldre mandioca, fra tupi-språket i Sør-Amerika

også kjent som:
kassava
Manihot esculenta

Den stammer fra Sør-Amerika og er nå en av de viktigste matplantene i mange tropiske land. Maniok dyrkes på store jorder omtrent som poteter og formeres ved stiklinger. Rotknollene veier rundt to kilo, men inntil ti kilo, er avlange med korkaktig, brunt skall og lyst og saftig fruktkjøtt som inneholder maniokstivelse, som er en brasiliansk arrowrot. Hele planten inneholder det giftige glykosidet linamarin, som ødelegges ved koking, damping eller steking.

Rotknollen kan foredles i stivelsesfabrikker og brukes til brød og annet bakverk, og til fremstilling av tapioka (uekte sagogryn). Oppmalt til mel uten videre foredling brukes maniok til dyrefôr. I en del områder der maniokplanten dyrkes, blir også bladene brukt i kostholdet. De inneholder i tørrstoffet 30–40 prosent protein, mens røttene bar inneholder rundt 0,5 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg