maniok

Maniok eller kassava, en av de viktigste matplantene i mange tropiske områder.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Maniok er en cirka to meter høy plante i vortemelkfamilien med håndflikede blad.

Faktaboks

Uttale
maniˈok
Også kjent som
kassava
Etymologi

engelsk manioc, eldre mandioca, fra tupi-språket i Sør-Amerika

Vitenskapelig navn
Manihot esculenta
Beskrevet av
Heinrich Johann Nepomuk von Crantz

Den stammer fra Sør-Amerika og er nå en av de viktigste matplantene i mange tropiske land. Maniok dyrkes på store jorder omtrent som poteter og formeres ved stiklinger. Rotknollene veier rundt to kilo, men inntil ti kilo, er avlange med korkaktig, brunt skall og lyst og saftig fruktkjøtt som inneholder maniokstivelse, som er en brasiliansk arrowrot. Hele planten inneholder det giftige glykosidet linamarin, som ødelegges ved koking, damping eller steking.

Rotknollen kan foredles i stivelsesfabrikker og brukes til brød og annet bakverk, og til fremstilling av tapioka (uekte sagogryn). Oppmalt til mel uten videre foredling brukes maniok til dyrefôr. I en del områder der maniokplanten dyrkes, blir også bladene brukt i kostholdet. De inneholder i tørrstoffet 30–40 prosent protein, mens røttene bar inneholder rundt 0,5 prosent.

Produksjon

Største produsentland 2019

Land 1000 tonn
Nigeria 59194
DR Kongo 40050
Thailand 31080
Ghana 22448
Brasil 17497

Kilde: FAO

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

maniok
Manihot esculenta
GBIF-ID
3060998

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg