.
Kyststripe
Den 539 kilometer lange kyststripen består hovedsakelig av sandstrender med laguner utenfor elvemunningene i øst og vest, og mangler havner.
Av .

Ghana har lavland langs kysten i sør og i den midtre delen, omkring Voltabassenget (100–200 moh.), og platålandskap og lave fjell i Voltabassengets ytterområder. Sentralt i Voltabassenget ligger Voltasjøen (ca. 8500 km2), en av verdens største kunstige innsjøer. Den er dannet ved en oppdemming av Voltaelven ved Akosombo og nyttes både til kunstig vanning av jordbruksarealer, kraftproduksjon, fiske og rekreasjon. Voltaelvens hovedtilløp er Svarte Volta (Mouhoun), som danner grensen mot Elfenbenskysten i vest, Hvite Volta (Nakambe), som kommer fra Burkina Faso i nord, og Oti, som kommer fra Togo i øst.

Bassenget avgrenses mot nord, vest og sør av brattkanter bygd opp av sandstein, bl.a. ved Gambaga i nord og Nkawkaw i sør. Sør for Voltabassenget ligger Ashanti- og Kwahu-platået, med høyder på 500–700 moh. Terrenget er ganske flatt, med unntak av små, isolerte knauser(inselberg) som hever seg over omgivelsene. Ghanas eneste egentlige fjellandskap er Akwapim- og Togofjellene i den sørøstlige delen av landet, med flere parallelle rygger i retning sørvest–nordøst. Her finnes landets høyeste punkt Afadjato, 885 moh. Bergartene her er av prekambrisk alder, vesentlig skifer, sandstein og kvartsitt.

Sør for Ashanti-platået ligger en lav, bred kystslette med jevne sandstrender og laguner utenfor elvemunningene. Kysten er ca. 550 km lang.

Klima

Ghana ligger i den tropiske klimasone. De sørvestlige delene har et typisk ekvatorialt monsunklima, med årsnedbør på 1500–2000 mm fordelt på omkring 120 regndager. Kystsletta i sørøst mottar imidlertid bare ca. 750 mm i året, noe som trolig skyldes kystretningen og den stabiliserende innflytelsen fra kjøligere vann i havet utenfor. Den sørlige delen har to regntider, den «store» i april–juni og den «lille» i september–november. Mot nord avtar nedbøren til ca. 1000 mm, og nord for Tamale er det bare én regntid. I tørketiden, som her varer fra 4 til 6 måneder, blåser tørre vinder (harmattan) fra Sahara. Temperaturene er høye og nokså ensartede hele året, med de minste daglige og årlige variasjoner i sørvest. Årsmiddeltemperaturen veksler fra ca. 26 °C ved kysten til nærmere 29 °C i innlandet. De høyeste temperaturene forekommer vanligvis mellom februar og april.

Klimatabell

Varmest Maks. Min. Kaldest Maks Min. Årlig Våtest Tørrest
°C °C °C °C mm mm mm
Accra mars, april 31 24 aug. 27 22 725 juni 240 jan. 52
Kumasi mars 33 22 aug. 27 21 1400 juni 140 des. 23
Tamale mars 37 24 aug. 29 22 1040 sept. 154 feb. 8

Temperaturene som oppgis er gjennomsnittlig daglig maksimum og minimum i vedkommende måned.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg