Savanner er tørre gressletter med spredte trær. De finnes i tropestrøk med markert tørketid, og danner overgangen mellom stepper og regnskog.

Faktaboks

Uttale
savˈanne
Også kjent som
spansk sabana

Årsnedbøren varierer fra 250 mm på de tørreste savannene til 1250 mm på de mest nedbørrike. Flerårige gressarter utgjør hovedmassen av plantedekket, som gjerne er fra en halv til et par meter høyt. Trær er tilpasset tørketiden, enten ved at de feller bladene eller kan lagre væske over tid. Arter av akasie er et karakteristisk tre for savannen, spesielt i Afrika. Den søramerikanske savannen er den mest artsrike. Vegetasjonstiden faller sammen med regntiden. I tørketiden blir det visne gresset stående med høye, stive strå. Gressbranner forekommer ofte.

Savanne er et av jordens hovedøkosystemer, og dekker ca. en femdel av klodens landareal. Savannene har størst utbredelse i Afrika og Sør-Amerika, men finnes også i Australia og på Madagaskar. Karakteristisk for savannene er store antall beitende dyr, i Afrika mest hovdyr som gnu, sebra, antiloper med flere. Disse er byttedyr for rovdyr og åtseletere som løver, leoparder, hyener og sjakaler. Blant insektene dominerer gresshopper, sirisser, veps og termitter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg