Halvaper, strepsirrhiner, er en underorden i ordenen primater (Primates). I en rekke trekk ligner de på ekte aper, blant annet ved:

  1. kroppsformen,
  2. gripehender og -føtter (med tommeltott og stortå som kan motstilles),
  3. flate negler unntatt på annen finger på bakføttene, hvor det er utviklet en klo,
  4. den generelle bygning av hjernen og
  5. tilstedeværelsen av bare to fortenner i hver kjevehalvdel (hos de fleste).

På den annen side er forskjellen også klar: Hjernen er mer primitiv, ansiktspartiet større, øynene ofte rettet mer til siden, ørene store og bevegelige, som regel 24 kinntenner (mot 20 hos høyere aper). De fleste er forholdsvis små, har lang hale og tett, ofte livlig farget pels. Bakbena ofte lange. De fleste halvaper er klatrende nattdyr, som lever av vegetabilsk føde og små dyr (insekter, ormer med mer).

Nålevende halvaper deles som regel i tre infraordener: Lemuriformes, Lorisiformes og Tarsiiformes. Tidligere ble trespissmus, Tupaiidae, regnet med til halvapene. De har en rekke likhetstrekk med disse, men også en rekke felles med insekteterne og har også tidligere vært plassert i deres orden. Fortsatt råder det ennå stor uklarhet med hensyn til systematisk plassering. I moderne systematikk er de ofte ført opp som en egen orden, Scandentia, trespissmus. Slik er det også gjort i dette verket.

Til Lemuriformes hører makier og lemurer (se maki og lemurfamilien), indrier samt fingerdyret, til Lorisiformeshører lorier og galagoer, og til Tarsiiformeshører spøkelsesaper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. juli 2013 skrev Robert Sommerfelt #

Det ser ut til at Prosimii er utdatert, og at man i dag heller bruker betegnelsen strepsirrhine primater - se http://www.nhm.uio.no/besok-oss/utstillinger/faste/ida/primater/ og http://www.britannica.com/EBchecked/topic/476264/primate/51462/Classification

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.