marekatter

Cercopithecus lomamiensis er endemisk for Kongo.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Marekatter, dianamarekatt, Cercopithecus diana. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Marekatter er en primatslekt i dyreapefamilien. De er små dyr med lite, rundt hode og fin kroppsbygning, slanke lemmer, korte hender med lang tommel, og lang, korthåret hale. De har store kinnposer og små seteputer. Kroppslengden er rundt 40–60 centimeter. Halen er betydelig lengre enn kroppen. Hanner veier rundt 4–6 kilogram, hunner en del mindre.

Faktaboks

etymologi:
middellatin, merkatte, antagelig av sanskrit markata
også kjent som:
Cercopithecus

Marekatter er meget selskapelige, ferdes for det meste oppe i trærne, hvor de lever overveiende av planteføde. De finnes opprinnelig bare i Afrika, men enkelte bestander av Cercopithecus sabaeus (av enkelte regnet som en underart av vervetape) er etablert på øyer i Karibia – trolig etterfølgere av kjæledyr brakt over av slavehandlere.

Slekten omfatter 26 arter. Av kjente arter kan nevnes

  • dianamarekatt (Cercopithecus diana) med langt, hvitt kinn- og hakeskjegg (Guinea),
  • nonneape (Cercopithecus mona) kastanjebrun med en lysegrå tverrstripe over øynene, gulhvitt skjegg (Senegal) og
  • vervetape (Cercopithecus aethiops), grønngrå, hvitaktig buk, svart ansikt, svarte hender og gul halespiss (Øst-Afrika).

Flere arter regnes som truet eller sårbare, hovedsakelig på grunn av ødeleggelser av leveområder og jakt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg