Blåaper (Cercopithecus mitis) i Kongo.
.
Rødhaleape (Cercopithecus ascanius) i Uganda.
.
Nonneape

Nonneapen (Cercopithecus mona) finnes i Vest-Afrika.

Av /Shutterstock.

Marekatter er en slekt av primater som alle lever i trær og er utbredt i Afrika.

Faktaboks

Etymologi
middellatin, merkatte, antagelig av sanskrit markata
Også kjent som

Engelsk: guenons

Vitenskapelig navn
Cercopithecus
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758

Beskrivelse

Marekatter er ganske små dyreaper med lite, rundt hode og fin kroppsbygning, slanke lemmer, korte hender med lang tommel, og lang, korthåret hale. De har store kinnposer og små seteputer. Kroppslengden varierer mellom 33 og 70 centimeter. Halen er betydelig lengre enn kroppen. Vekten kan være opp til 12 kilogram. Innad i artene er hunnene generelt mindre enn hannene.

Fargen på pelsen varierer. Den er ofte spraglete på kroppen, men ulikheter i utformingen og fargen på behåringen i ansiktet og brystet gjør at man kan se forskjell på artene.

Adferd

Marekatter er meget selskapelige og ferdes for det meste oppe i trærne, hvor de lever overveiende av planteføde. Flere av artene forekommer gjerne i samlede flokker og kan formere seg med hverandre (hybridisere). Siden marekattene beveger seg raskt, høyt oppe i trekronene, er det vanskelig å studere dem. Forskere tror imidlertid at samholdet på tvers av arter skyldes at det er flere til å holde utkikk etter rovdyr.

Rødhaleapen skal være en spesielt god varsler og tiltrekker seg derfor andre marekatter. De forekommer også sammen med kolobusaper.

Utbredelse

Alle de 19 marekattartene har utbredelsområder i Afrika sør for Sahara. Flere av dem regnes som truet eller sårbare av den internasjonale naturvernunionen (IUCN), hovedsakelig på grunn av ødeleggelser av leveområder og jakt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Redmond, Ian: The Primate Family Tree: The Amazing Diversity of Our Closest Relatives. Firefly Books, 2011.

Faktaboks

marekatter
Cercopithecus
GBIF-ID
2436567

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg