Statsbesøk

Norges statsoverhode, kong Harald, sammen med Kinas statsoverhode, president Xi Jinping, under et norsk statsbesøk til Kina den 16. oktober 2018. Her hilser de to på barn med norske og kinesiske flagg, som del av den offisielle velkomstseremonien utenfor Folkets store hall i Beijing.

Statsbesøk
Av /NTB scanpix.

Et statsoverhode er den representanten for en suveren stat som har høyest rang. For eksempel er kong Harald Norges statsoverhode, mens det er presidenten som er statsoverhode i de fleste republikker, som for eksempel USA.

I en god del land, som i Norge, har statsoverhodet for det meste en symbolsk rolle, og liten reell politisk makt i det daglige. Slike symbolske statsoverhoder kan likevel innta en mer aktiv politisk rolle i krisesituasjoner, eller under regjeringsskifter.

I andre land er derimot statsoverhodet den øverste politiske lederen i staten, og kan også være regjeringssjef, som i USA.

Titler

I et monarki har statsoverhodet tittelen konge, eller i noen tilfeller keiser eller fyrste, dersom denne rollen er besatt av en mann. De tilsvarende betegnelsene for kvinner, som dronning, keiserinne og fyrstinne, blir både brukt som titler for kvinnelige statsoverhoder, og som titler for ektefellene til mannlige statsoverhoder.

I en republikk har statsoverhodet som regel tittelen president, men det finnes også tilfeller der rollen som statsoverhode er tildelt et kollektivt presidentskap bestående av flere personer, for eksempel i Bosnia-Hercegovina. I noen republikker er presidenten ikke statsoverhode, men kun regjeringssjef, som i Iran, der statsoverhodet har tittelen øverste leder (rahbar-e mo'azzam).

Det finnes også land der flere personer med ulike roller har tittelen president, for eksempel Italia, der statsoverhodet har tittelen republikkens president (Presidente della Repubblica Italiana), mens regjeringssjefen – på norsk ofte omtalt som statsminister – har tittelen president for ministerrådet (Presidente del Consiglio dei ministri). Et lignende mønster finnes også i Spania, der kongen er statsoverhodet, mens regjeringssjefen eller statsministeren lokalt blir omtalt som regjeringens president (Presidente del Gobierno, eller bare presidente).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg