Palmekjernefett er et nesten hvitt eller gulaktig fett som utvinnes av kjernene av oljepalmens frukter (se palmeolje). Palmekjernefett inneholder, i likhet med kokosfett, store mengder laurinsyre, i tillegg til myristin-, palmitin-, kaprin- og stearinsyre. Palmekjernefett smelter ved 21–26 °C og brukes hovedsakelig til spisefett.
palmekjernefett
Global produksjon av palmekjernefett, 1961-2020
1961 | 1086033 |
---|---|
1962 | 1027351 |
1963 | 1083932 |
1964 | 1094070 |
1965 | 1145572 |
1966 | 1123562 |
1967 | 958640 |
1968 | 1018778 |
1969 | 1091538 |
1970 | 1179678 |
1971 | 1235873 |
1972 | 1162257 |
1973 | 1127278 |
1974 | 1287504 |
1975 | 1320115 |
1976 | 1342980 |
1977 | 1411379 |
1978 | 1399079 |
1979 | 1575828 |
1980 | 1698444.4 |
1981 | 1747882 |
1982 | 2114691.6 |
1983 | 1995552.8 |
1984 | 2396630.6 |
1985 | 2630097.12 |
1986 | 2752658.44 |
1987 | 2741163.72 |
1988 | 3052648.84 |
1989 | 3583451.68 |
1990 | 3714515.96 |
1991 | 3562005.76 |
1992 | 3795754 |
1993 | 4441204.84 |
1994 | 4546312.16 |
1995 | 4760327.96 |
1996 | 5076711.72 |
1997 | 5368380.52 |
1998 | 5276427.36 |
1999 | 6004575.36 |
2000 | 6451791.64 |
2001 | 6870160.08 |
2002 | 7093867.96 |
2003 | 7757018.12 |
2004 | 8299265.24 |
2005 | 9104216.72 |
2006 | 9881512.12 |
2007 | 10289827 |
2008 | 11118140 |
2009 | 11543619.2 |
2010 | 12237550.76 |
2011 | 13414902.87 |
2012 | 13914606.09 |
2013 | 14830375.81 |
2014 | 15407079.4 |
2015 | 15246715.74 |
2016 | 14577197.04 |
2017 | 16919627.62 |
2018 | 18143846.12 |
2019 | 18446926.74 |
2020 | 17939315.23 |
Les mer i Store norske leksikon
Universitetet i Oslo
er en av institusjonene som står bak Store norske leksikon.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.