Kaffe. Brasil er blant verdens ledende kaffeprodusenter. Bildet viser lasting av kaffesekker på havnen i Santos.

SCODE. begrenset

Kaffe, nytelsesmiddel fremstilt fra frø av kaffetreet, Coffea arabica, et eviggrønt tre i maurefamilien som er viltvoksende i Afrika. I vår tid dyrkes kaffe overalt i tropene, mest i Brasil og Colombia

Bladene er motsatte, tykke og blanke som laurbærblad, mens blomstene er hvite og velluktende, og de blomstrer bare én dag. Frukten er egentlig en steinfrukt som minner om et kirsebær. Den er først grønn, så gyllenbrun og til slutt rød. Frukten inneholder to frø, kaffebønnene, som vender flatsidene mot hverandre.

Det ville treet blir 10 til 12 meter høyt. Som dyrket holdes busken imidlertid på 2 til 4 meter for å lette innhøstingen. Kaffetreet formeres med frø og begynner å bære allerede i 3–4-årsalderen.

De unge plantene må vernes mot altfor sterk direkte solvarme. Det gjør man ved å plante skyggetrær som skjæres ned når plantene begynner å bære frukt. Etter 20–30 år må plantene fornyes.

Man dyrker også C. liberica, C. robusta og C. stenophylla. Den siste er mer motstandsdyktig mot den farlige rustsoppen Hemileia vastatrix, som før holdt på å ødelegge kaffeplantasjene i Asia.

Fruktene plukkes så modne som mulig og befris på to forskjellige måter for fruktkjøttet. Enten blir fruktene tørket i solen og deretter behandlet i særlige maskiner, eller man sender de ennå vannholdige frukter mellom to sylindrer som roterer under vann.

Dernest vaskes fruktkjøttet bort med rennende vann. Frøene skilles fra skallet ved at man klemmer dem mellom roterende valser av tre. Bønnene blir først polert, så den såkalte sølvhinne fjernes, og deretter sortert.

Bønnene har mange forskjellige farger. Vanligst er de grågule, men det forekommer også blåaktige, grønne, brune og gulaktige. Rå kaffe er nesten uten lukt, med litt stram smak. Kaffe inneholder 0,5–2,3 % koffein, 2 % trigonellin (C7H7O2N), og klorogensyre som dels er fri, dels bundet til koffeinkalium.

Av andre innholdsstoffer kan nevnes kaffesyre, C9H8O4, kinasyre, sukker 10 %, olje 10–13 % og proteiner 3 %. Kaffe gir 4 % aske.

Før bruk må kaffe brennes ved oppheting til henimot 200 °C til fargen blir sjokoladebrun. Ved brenningen får kaffe sin særpregede aroma.

Verdensproduksjonen av råkaffe var i 2013 omtrent ni millioner tonn. Brasil er klart verdens største kaffeprodusent. Norge importerer årlig rundt 40 000 tonn kaffe.

Forbruket av kaffe er større i de nordiske land enn i de andre land i Europa. I Norge er forbruket gjennomsnittlig knapt 10 kg per person per år.

De forskjellige kaffesorter benevnes vanligvis etter produksjonslandet. Imidlertid stammer mokkakaffe nå mest fra Brasil og javakaffe også fra andre Sundaøyer. Av ekte mokka skjelner man mellom shortberry, longberry og etiopisk mokka, angivelig vokst på ville kaffetrær. Kaffe fra Indonesia sorteres etter fargen (blå, grønn, brun, gul).

Kaffe virker stimulerende på sentralnervesystemet. Overdreven bruk ytrer seg ved hurtig puls, hjertebanking og uro. Kaffe er et nytelsesmiddel, ikke næringsmiddel.

Tidligere var det vanlig med kaffeerstatninger og kaffetilsetninger, for eksempel av brent rug, bygg, malt og sikorirot. Koffeinfri kaffe er kaffe som er blitt behandlet med et organisk løsemiddel, oftest benzen, som løser ut koffeinet, men lar kaffens aromastoffer bli tilbake.

Kaffe skal først ha vært brukt i Etiopia. På 1300-tallet ble kaffetreet innført i Arabia, der det ble dyrket i omegnen av Mokka. Omkring 1550 ble det første «kaffehus» åpnet i Konstantinopel.

Enda myndighetene forsøkte å hindre det, ble bruken av kaffe i det følgende århundre stadig mer vanlig i hele Europa. Det ble den gang antatt at det nye nytelsesmiddel ville redusere alkoholforbruket. Se kafé.

1000 tonn
Brasil 2 455
Vietnam 810
Indonesia 702
Colombia 678
Mexico 311
India 275
Guatemala 222
Etiopia 220
Uganda 186
Honduras 178
Peru 175
Verden 7 720

Kilde: FAO

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

18. september 2012 skrev Erik Fooladi

Jeg tviler sterkt på om man fremdeles bruker kreftfremkallende benzen i ekstraksjon av koffein fra kaffe. Jeg vil anta at dette er for lengst foreldet informasjon og koffeinekstraksjon fra kaffe har beveget seg framover siden, f.eks.ved bruk av superkritisk CO2 som er helsemessig helt ufarlig.

1. oktober 2012 svarte Madeleine Joys Andersen

Hei!
Takk for et fint inspill!
Mye tyder på at du har helt rett, jeg holder på å forhøre meg med diverse norske brennerier for å få oppdatert informasjon om hvilken metoder de bruker, og vil snarest oppdatere artikkelen.
Mvh Madeleine Joys Andersen, fagansvarlig

18. september 2012 skrev Kjell-Olav Hovde

Hei Erik. Takk for innspill. Dette skal vi se næmere på. Beste hilsen Kjell-Olav i redaksjonen.

29. september 2014 svarte Sverre Olav Lundal

Med omsyn til uttrekking av koffein er ikkje opplysningane endra, så her trengst det nok ei ny oppdateringav artikkelen. På nettsidene til ein kaffiprodusent står det at dei nyttar CR 3-metoden med karbondioksid, ein lang og dyr prosess, som reduserer koffeininnhaldet i kaffien med ca. 90%.

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.