Fruktene plukkes så modne som mulig og befris på to forskjellige måter for fruktkjøttet. Enten blir fruktene tørket i solen og deretter behandlet i særlige maskiner, eller man sender de ennå vannholdige frukter mellom to sylindrer som roterer under vann.
Dernest vaskes fruktkjøttet bort med rennende vann. Frøene skilles fra skallet ved at man klemmer dem mellom roterende valser av tre. Bønnene blir først polert, så den såkalte sølvhinnen fjernes, og deretter sortert.
Bønnene har mange forskjellige farger. Vanligst er de grågule, men det forekommer også blåaktige, grønne, brune og gulaktige. Rå kaffe er nesten uten lukt, med litt stram smak. Kaffe inneholder 0,5–2,3 prosent koffein, 2 prosent trigonellin (C7H7O2N) og klorogensyre som dels er fri, dels bundet til koffeinkalium.
Av andre innholdsstoffer kan nevnes kaffesyre, C9H8O4, kinasyre, 10 prosent sukker, 10–13 prosent olje og 3 prosent proteiner. Kaffe gir 4 prosent aske.
Før bruk må kaffe brennes ved oppheting til henimot 200 °C til fargen blir sjokoladebrun. Ved brenningen får kaffe sin særpregede aroma.
Kommentarer (6)
skrev Erik Fooladi
svarte Madeleine Joys Andersen
skrev Kjell-Olav Hovde
svarte Sverre Olav Lundal
skrev Anne Marte Fonkalsrud
Hei!
Er det ingen forbindelse mellom ordet kaffe og provinsen/byen Kaffa i Etiopia?
svarte Gunn Hild Lem
Hei, spennende idé, men jeg har lagt inn en større etymologi nå. Så svaret er dessverre nei. Mvh Gunn Hild Lem, redaktør
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.