Kofi Annan var en diplomat og internasjonal tjenestemann fra Ghana, som var FNs generalsekretær fra 1997 til 2006.

Kofi Annan ble født i Ghanas nest største by Kumasi. Han studerte økonomi både i Kumasi og i St. Paul, USA, internasjonale forhold i Sveits, samt ledelse ved MIT. Annan var, med noen års opphold, knyttet til FN-systemet fra 1962 til han gikk av som FNs generalsekretær i 2006.

Han startet sin FN-karrière i en administrativ funksjon i Verdens helseorganisasjon (WHO), og tjenestegjorde så ved FNs økonomiske kommisjon for Afrika (ECA), i UN Emergency Force (UNEF II) og ved FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Før han tiltrådte som FNs generalsekretær i 1997 hadde han tre stillinger som assisterende generalsekretær, for henholdsvis personell og ledelse, planlegging og finans, og for fredsbevarende operasjoner. Sistnevnte stilling tiltrådte Annan i 1993, og han var dermed ansvarlig for fredsoperasjonene under folkemordet i Rwanda, da FNs nølte med å gripe inn. Dette er siden noe Annan er blitt kritisert for, og har selv har beklaget. Dertil var han fra 1995 til 1996 spesialutsending for generalsekretæren til det tidligere Jugoslavia.

Som FNs generalsekretær fra 1997 til 2006 nøt Annan utstrakt og voksende respekt. Han var blant annet kjent for sitt arbeid med å reformere FN-systemet, og for å styrke arbeidet mot HIV/AIDS og for fredsskapende tiltak. I 2001 mottok han Nobels fredspris sammen med FN for sin innsats. Annan regnes som en av de mest innflytelsesrike og respekterte generalsekretærer i nyere tid.

Annan har brukt sin anseelse og posisjon i andre kapasiteter etter at han gikk av som FNs generalsekretær. Blant annet har han arbeidet med flere internasjonale spørsmål gjennom sin egen stiftelse, Kofi Annan Foundation. Både som generalsekretær og senere har han engasjert seg i arbeidet for en grønn revolusjon i Afrika og for å fremme jordbruk og matproduksjon som ledd i kampen mot sult og fattigdom.

Annan har også engasjert seg i flere konflikter. Han ledet i 2008 arbeidet med å mekle i den voldelige situasjonen etter valget i Kenya, og var i 2012 spesialutsending for FN og Arabiske liga under borgerkrigen i Syria, der hans fredsplan ikke førte fram.

Kofi Annan var gift med den svenske juristen og kunstneren Nane Annan, født Lagergen, og paret har tre barn sammen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.