Faktaboks

Kofi Annan
Født
8. april 1938, Kumasi
Død
18. august 2018
Kofi Annan

Kofi Annan

Av /NTB Scanpix ※.
Nobels fredspris til FN
FN og Kofi Annan ble i 2001 tildelt Nobels fredspris for deres innsats for en bedre organisert og fredeligere verden. Prisen er utstilt ved FNs hovedkvarter i New York.
Nobels fredspris til FN
Lisens: CC BY SA 3.0

Kofi Annan var en diplomat og internasjonal tjenestemann fra Ghana, som var FNs generalsekretær fra 1997 til 2006.

Bakgrunn

Kofi Annan ble født i Ghanas nest største by Kumasi. Han studerte økonomi både i Kumasi og i St. Paul, USA, internasjonale forhold i Sveits, samt ledelse ved MIT. Annan var, med noen års opphold, knyttet til FN-systemet fra 1962 til han gikk av som FNs generalsekretær i 2006.

Han startet sin FN-karrière i en administrativ funksjon i Verdens helseorganisasjon (WHO), og tjenestegjorde så ved FNs økonomiske kommisjon for Afrika (ECA), i UN Emergency Force (UNEF II) og ved FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

FN, Rwanda og Jugoslavia

Før han tiltrådte som FNs generalsekretær i 1997 hadde han tre stillinger som assisterende generalsekretær, for henholdsvis personell og ledelse, planlegging og finans, og for fredsbevarende operasjoner. Sistnevnte stilling tiltrådte Annan i 1993, og han var dermed ansvarlig for fredsoperasjonene under folkemordet i Rwanda, da FNs nølte med å gripe inn. Dette er siden noe Annan er blitt kritisert for, og han har selv beklaget FNs rolle. Dertil var han fra 1995 til 1996 spesialutsending for generalsekretæren til det tidligere Jugoslavia.

FNs generalsekretær

Som FNs generalsekretær fra 1997 til 2006 nøt Annan utstrakt og voksende respekt. Han var blant annet kjent for sitt arbeid med å reformere FN-systemet, og for å styrke arbeidet mot HIV/AIDS og for fredsskapende tiltak. Annan spilte en sentral rolle i utviklingen av det såkalte R2P-begrepet om staters og det internasjonale samfunns ansvar for å beskytte sivile. I 2001 mottok han Nobels fredspris sammen med FN for sin innsats for verdensfreden. Annan regnes som en av de mest innflytelsesrike og respekterte generalsekretærer i nyere tid.

Etter FN

Annan brukte sin anseelse og posisjon i andre kapasiteter etter at han gikk av som FNs generalsekretær. Blant annet arbeidet han med flere internasjonale spørsmål gjennom sin egen stiftelse, Kofi Annan Foundation, og som medlem og leder (2013–2018) av gruppen The Elders. Både som generalsekretær og senere engasjerte han seg i arbeidet for en grønn revolusjon i Afrika og for å fremme jordbruk og matproduksjon som ledd i kampen mot sult og fattigdom.

Annan var også engasjert i arbeid for fred og konfliktløsning. Han ledet i 2008 arbeidet med å mekle i den voldelige situasjonen etter valget i Kenya, og var i 2012 spesialutsending for FN og Arabiske liga under borgerkrigen i Syria, der hans fredsplan ikke førte fram.

Kofi Annan var gift med den svenske juristen og kunstneren Nane Annan, født Lagergen, og paret har tre barn sammen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Abrams, Irwin: The Nobel Peace Prize [...], centennial ed., 2001

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg