Ariana Grande i 2016. Av /Reuters/NTB. Begrenset gjenbruk

popmusikk

Den amerikanske popsangeren Billie Eilish slo gjennom i 2017 og ble på kort tid en av verdens mest populære.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Popmusikk er en sjanger innen populærmusikken. Dagens popmusikk omfavner elementer fra flere musikkstiler, for eksempel boyband, EDM, hiphop og R&B. Popmusikk er preget av tilgjengelighet og bred appell. For eksempel har popsanger oftest enkel harmonikk, og standardisert form og lengde. Popmusikk er også nært knyttet til ungdoms- og dansekultur.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk pop music

Popmusikk er en integrert del av den kommersielle populærkulturen forøvrig, og popartister har ofte en tydelig tilstedeværelse på andre kulturelle arenaer som for eksempel reklame, mote og film. Popmusikk omtales mye i massemedier. Dette har ført til at kjendisaspektet står sentralt i sjangeren, og de mest populære popartistene kan bli store verdensstjerner.

Avgrensning

Livekonserter med spektakulære sceneshow er en viktig del av popmusikken.

Av /NRK P3.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Popmusikk er en vag og noe omstridt sjangerbetegnelse, og betydningen av begrepet har endret seg over tid. Betegnelsen «pop» ble først brukt om musikk mot slutten av 1920-tallet, da for å beskrive musikk med høy popularitet. Begrepet popmusikk ble tatt i bruk av amerikansk musikkpresse på 1950-tallet som en fellesbetegnelse på all aktuell underholdningsmusikk, for eksempel country, rhythm and blues og rock'n'roll. I løpet av 1960-tallet fikk popmusikk en mer selvstendig og snevrere betydning, og sjangeren ble etter hvert betegnet som en motsetning til rock.

Popmusikk preges av innflytelse fra mange ulike musikalske stilarter, og flere musikkforskere og -historikere er motvillige til å definere eller tydelig avgrense sjangeren. Betegnelsen brukes like fullt aktivt i dagligtale om artister som markedsføres mot et bredt publikum. Popmusikk karakteriseres altså like mye av faktorer som store salgstall og bredt nedslagsfelt som av rent musikalske elementer.

Historie

1950- og 1960-tallet

The Beatles er en av tidenes mest populære popgrupper. Fra venstre Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon og (bak) George Harrison

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

På 1950-tallet omfavnet begrepet popmusikk de fleste av samtidens mest populære musikkstiler. Artister med høy popularitet i denne perioden inkluderer Chuck Berry, Eddie Cochran og Elvis Presley, alle forbundet med rock'n'roll, samt sangere som Tony Bennett, Nat «King» Cole og Frank Sinatra. Sistnevnte opplevde allerede i årene etter andre verdenskrig en popularitet som forespeilet den stjernedyrkende fankulturen som skulle karakterisere popmusikken de senere tiårene.

The Beatles ble stiftet i Liverpool, England i 1960, og ble en av verdens mest suksessrike popgrupper. Utover 1960-tallet oppnådde de eksepsjonell internasjonal popularitet, og Paul McCartney og John Lennon regnes fremdeles som tidenes fremste låtskriverduo. Andre store popartister i denne perioden inkluderer Chubby Checker, som med The Twist (1960) og Let's Twist Again (1961) gav opphav til en omfattende twist-dansetrend), The Monkees, Roy Orbison og The Shirelles.

1970- til 1990-tallet

A-ha var første norske band eller artist som gikk til topps på hitlistene i USA. Fra venstre: Morten Harket, Pål Waaktaar og Magne Furuholmen.

Av /NTB Scanpix ※.

Svenske ABBA, som oppsto i 1972, fikk stor internasjonal suksess på 1970-tallet. Musikken til ABBA preges av omfattende arbeid i studio og en tilnærming til arrangering og produksjon som utnyttet tidens nye musikk- og studioteknologi, noe som også kjennetegnet andre populære artister i perioden, som glamrockerne David Bowie og Elton John. Kjente popgrupper dette tiåret var Bay City Rollers, The Carpenters, The Jackson 5 og The Osmonds. Kjente soloartister med suksess inkluderer Carole King, Don McLean, Diana Ross og Cat Stevens.

På 1980-tallet skjøt solokarrieren til Michael Jackson fart, og han omtales gjerne som «kongen av pop». Albumet Thriller (1982) gjorde ham til en av verdens største superstjerner, og også musikkvideoen med samme navn har blitt ikonisk. Med fremveksten av MTV fikk musikkvideoen en sentral plass i popmusikken, og Michael Jackson ble den første sorte artisten som fikk omfattende spilletid på TV-kanalen. Norske a-ha fikk enorm suksess internasjonalt med debutalbumet High and Low (1985) og hitlåter som Take on Me (1985) og The Sun Always Shines on TV (1985). Andre artister som preget popmusikken på 1980-tallet inkluderer Madonna, Prince og Whitney Houston.

På 1990-tallet ble boyband svært populære, og kjente navn innen dette formatet inkluderer Backstreet Boys, Take That og Westlife. Robbie Williams fra Take That ble senere svært populær som soloartist. I 1995 oppsto den britiske gruppen The Spice Girls, som gjorde stor suksess internasjonalt under banneret «girl power». Den amerikanske gruppen Destiny's Child, med blant andre Beyoncé Knowles blant medlemmene, fikk sitt gjennombrudd i 1998. Mot slutten av tiåret fikk vi kjente soloartister som Christina Aguilera, Jennifer Lopez og Britney Spears.

Etter år 2000

Sigrid under en konsert i Los Angeles i april 2018. Sigrid er en norsk popartist fra Ålesund som har oppnådd kommersiell suksess i flere land, og har vunnet og vært nominert til både nasjonale og internasjonale priser.
Lisens: CC BY 2.0
Popmusikken er global, noe sjangeren k-pop er et eksempel på. Betegnelsen brukes om en spesifikk sjanger dansbar pop fra Sør-Korea samt om hele subkulturen rundt denne musikken, med særegne danser, kleskoder, sjargong, fankultur og skjønnhetsidealer. K-pop gruppa BTS ble regnet blant verdens største popstjerner i 2021.
BTS
Av /Shutterstock/NTB.

En av 2000-tallets største soloartister er Justin Timberlake, som brøt ut av boybandet *NSYNC for å slippe sitt første soloalbum Justified i 2002. Andre sentrale artister fra midten av 2000-tallet og utover inkluderer Beyoncé, Coldplay, Pink, Rihanna, og Kanye West. Mot slutten av tiåret kom Lady Gaga på banen som en av popmusikkens største stjerner noensinne, med en visuell estetikk tydelig inspirert av tidligere artister som David Bowie, Michael Jackson og Madonna.

Lady Gagas musikk er preget av et elektronisk lydbilde, noe som også har kjennetegnet mye av popmusikken forøvrig det siste tiåret. Mange DJer og produsenter har oppnådd stor suksess, inkludert The Chainsmokers, David Guetta, Calvin Harris og Skrillex. Blant artister fra Skandinavia med stor suksess finner vi svenske Avicii og Swedish House Mafia, samt norske Kygo. Sistnevnte har hatt internasjonale hitlåter som Firestone (2014) og Stole the Show (2015), og vant Spellemannpris for beste låt (Stole the Show) samt prisen som Årets Spellemann i 2015. Også den norske produsentduoen Stargate har hatt enorm internasjonal suksess, og har blant annet samarbeidet med artister som Beyoncé, Ne-Yo, Rihanna og Shakira. Andre artister som har preget popmusikken siden 2010 er Adele, Justin Bieber, Bruno Mars, One Direction, Katy Perry, Ed Sheeran, Sia, Taylor Swift, The Weeknd og Zayn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holt, Fabian. 2007. Genre in Popular Music. Chicago: University of Chicago Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg