AAA-gruppen (med tre kromosomsett fra M. acuminata): Til denne gruppen hører kultivarene som er vanligst i europeiske og nordamerikanske butikker, ‘Grand Naine’ og ‘Dwarf Cavendish’. Den småvokste ‘Dwarf Cavendish’ klarer seg godt i vind og dyrkes blant annet på Kanariøyene. Den kalles gjerne dvergbanan eller kanaribanan. Den har feilaktig vært referert til som en egen art, Musa cavendishii. Til gruppen hører også ‘Red Dacca’ som er rød og har tykt skall og ‘Gros Michel’ som dominerte det europeiske og nordamerikanske markedet frem til 1960-tallet da soppsykdommen panamasyke slo ut avlingene.
AAB-gruppen (med to kromosomsett fra M. acuminata og ett fra M. balbisiana). Til denne gruppen hører kultivaren ‘African Rhino Horn’ (trolig verdens største banan) og mange kultivarer av kokebananer. Også ‘Silk’ som er en av de vanligste dyrkede kultivarene i Sørøst-Asia hører til denne gruppen.
Tekstilbanan, også kalt fiberbanan, Musa textilis, fra Filippinene har uspiselige frukter, men leverer manilahamp.
Kommentarer (2)
skrev Finn Bjørnå
I bildeteksten (nederste bilde) omtales bananplanten som 'Banantre'. Siden bananplanten botanisk sett er et gras - er det nok best å omtale det som 'bananplante'. Bananplanten har ingen strukturer som vi forbinder med trær (lignifisering etc.); ei heller med palmer. I folkelig omtale snakkes det ofte om bananpalmer - men palmefamilien omfatter ikke på noen måte graset banan.
Så over til det som forvirrer redaktør Jostein: Hva er det botaniske (latinske) navnet på banan? Linne brukte Musa sapientum for banan og M.paradisica for kokebanan (plantain på engelsk). Dette viser seg å være litt for enkelt når en ser på genomet for de bananene han beskrev og ga navn. Opphavet til dyrka bananer er Musa acuminata. Men dyrka bananer er som regel triploide (tre kromosomsett) - så de er ikke helt som opphavet sitt (som er diploid og setter frø). En regner med at underarter av M. acuminata (diploide) krysset seg med hverandre - resultatet var sterilitet, partenokarpi (fruktsetting uten befruktning) og triploiditet. Dette fant folk ut smakte godt - begynte å velge ut og formerer vegetativt - og vips - vi har banan (litt rufsete i arvestoffet i forhold til opphavet, men smaker godt). Kokebanan (plantain) er også triploid - men har noen gener fra en annen art: M. balbisiana. Hva skal vi så kalle arten(e) banan (som i våre dyrkede bananer)? De har jo litt ulik genetikk, som er blitt påvirket av menneskelig seleksjon. En måte å 'slippe unna' på er å kalle spisebanan bare for Musa sp.(bruke slektsnavnet Musa) og unngå å bruke artsepitet (acuminata/paradisca etc). I tillegg kan en benytte navnet på den dyrkede sorten (en antar det er 100-300 sorter der ute). Viktige sorter heter f.eks. Gros Michel, Cavendish, Ladyfinger, Pisang Raja, Ducas. Cavendish er forresten en hel liten gruppe med sorter med et sortsnavn til.... Mesteparten av verdenshandelen er med Cavendish typer. Kokebanan er mer en grønnsak, har stor variasjon og brukes lokalt i selvforsyning.
svarte Finn Ervik
Takk for nyttige kommentarer til bananartikkelen. Jeg overtok ansvaret for denne gruppen i vinter og har ikke prioritert den ennå, men jeg ser at behovet for justering er stort.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.