Regntid, årlig tilbakevendende periode(r) med markert mer nedbør enn mellomliggende tidsrom, jfr. tørketid. Begrepet har aktualitet særlig i tropiske og subtropiske klimasoner der gjennomsnittsnedbøren kan variere sterkt i løpet av året.

Regntider er nær knyttet til variasjoner i den storstilte lufttrykkfordeling, som igjen er fremkalt av globale temperaturvariasjoner. Det ekvatoriale regnbeltet forskyves i retning av den halvkule som har sommer, og passerer ekvatornære strøk omkring eller litt etter jevndøgnene. Her blir det to regntider, jevndøgnsregn, sjelden like regnrike, det snakkes ofte om den store og den lille regntid. Lenger fra ekvator blir det utpreget sommerregn med tørketid om vinteren (savanneklima). På polarsiden av de subtropiske høytrykksbeltene er det stort sett regntid om vinteren, høytrykket har da trukket seg nærmest ekvator. Sørøst-Asia og andre monsunstrøk har regntid om sommeren; fremherskende fralandsvind om vinteren gir lite nedbør bortsett fra på øyer og fremstikkende landtunger, se monsun.

På høyere breddegrader er nedbørmønsteret mer variert. Det er en generell tendens til at kontinentene får nedbørmaksimum om sommeren, mens mange kyststrøk får det høst eller tidlig vinter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.