regntid

Artikkelstart

Regntid er årlig tilbakevendende periode(r) med markert mer nedbør enn ellers. Begrepet har aktualitet særlig i tropiske og subtropiske klimasoner der gjennomsnittsnedbøren kan variere sterkt i løpet av året. Tilsvarende begrep for markert mindre nedbør enn vanlig er tørketid.

Årsak

Regntider er nær knyttet til variasjoner i den storstilte lufttrykkfordelingen, som igjen er fremkalt av globale temperaturvariasjoner. Det ekvatoriale regnbeltet forskyves i retning av den halvkulen som har sommer, og passerer ekvatornære strøk omkring eller litt etter jevndøgnene. Her blir det to regntider, jevndøgnsregn, sjelden like regnrike, det snakkes ofte om den store og den lille regntid. Lenger fra ekvator blir det utpreget sommerregn med tørketid om vinteren (savanneklima). På polarsiden av de subtropiske høytrykksbeltene er det stort sett regntid om vinteren; høytrykket har da trukket seg nærmest ekvator. Sørøst-Asia og andre monsunstrøk har regntid om sommeren; fremherskende fralandsvind om vinteren gir lite nedbør bortsett fra på øyer og fremstikkende landtunger, se monsun.

På høyere breddegrader er nedbørmønsteret mer variert. Det er en generell tendens til at kontinentene får nedbørmaksimum om sommeren, mens mange kyststrøk får det om høsten eller tidlig på vinteren.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg