Skole og utdanning i Ghana

Artikkelstart

I Ghana følger utdanningen et 6-3-3-system, hvor grunnskolen varer i 6 år, ungdomsskolen i 3 år og den den videregående skolen i 3 år. Ifølge Verdensbanken var 33 prosent av befolkningen over 15 år analfabeter i 2010.

Grunnutdanning

Barn begynner på skolen det året de fyller seks. Offisielt er barneskolen og ungdomsskolen gratis og obligatorisk. Skolen er ment å skulle undervise både i allmenne fag og gi basiskunnskaper i yrkesfag. Ifølge Verdensbanken har nærmest alle barn fullført barneskolen de siste årene, 58 prosent fortsetter på ungdomsskolen (2011) og over 40 prosent innrulleres i den videregående skolen (2012).

Høyere utdanning

Det er sterk økning i søkere til høyere utdanning, men kun cirka 3 prosent fortsetter i høyere utdanning. Landet har fem universiteter, blant annet University of Ghana i Accra (grunnlagt i 1948), University of Cape Coast (1962) og Kwame Nkrumah University of Science and Technology i Kumasi (1951). Videre finnes en rekke høyskoler og polytekniske institusjoner.

Landet hadde en oppsiktsvekkende god utbygging av utdanningssystemet fra frigjøringen og utover i 1960-årene. Ghanas utdanningssystem ble lenge regnet som det best utbygde i Afrika sør for Sahara. Men økonomiske problemer fra midten av 1970-årene fikk drastiske konsekvenser. I 1987 ble utdanningspolitikken nyformulert, og strukturelle endringer ble foretatt i et forsøk på å stanse den kvalitative og kvantitative nedgangen som hadde rammet utdanningen på alle nivåer. Dette reformprogrammet står fortsatt sentralt i utdanningspolitikken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg