I Ghana følger utdanningen et 6-3-3-system, hvor grunnskolen varer i 6 år, ungdomsskolen i 3 år og den den videregående skolen i 3 år.  Ifølge Verdensbanken var 33 % av befolkningen over 15 år analfabeter i 2010.

Barn begynner på skolen det året de fyller seks. Offisielt er barneskolen og ungdomsskolen gratis og obligatorisk. Skolen er ment å skulle undervise både i allmenne fag og gi basiskunnskaper i yrkesfag. Ifølge Verdensbanken har nærmest alle barn fullført barneskolen de siste årene, 58 % fortsetter på ungdomsskolen (2011) og over 40 % innrulleres i den videregående skolen (2012).

Det er sterk økning i søkere til høyere utdanning, men kun ca. 3 % fortsetter i høyere utdanning.Landet har fem universiteter, bl.a. University of Ghana i Accra (grunnlagt 1948), University of Cape Coast (1962) og Kwame Nkrumah University of Science and Technology i Kumasi (1951). Videre finnes en rekke høyskoler og polytekniske institusjoner.

Landet hadde en oppsiktsvekkende god utbygging av utdanningssystemet fra frigjøringen og utover i 1960-årene. Ghanas utdanningssystem ble lenge regnet som det best utbygde i Afrika sør for Sahara. Men økonomiske problemer fra midten av 1970-årene fikk drastiske konsekvenser. I 1987 ble utdanningspolitikken nyformulert, og strukturelle endringer ble foretatt i et forsøk på å stanse den kvalitative og kvantitative nedgangen som hadde rammet utdanningen på alle nivåer. Dette reformprogrammet står fortsatt sentralt i utdanningspolitikken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.