Diamant er uløselig i alle løsemidler og er det hardeste av alle stoffer, mens grafitt er meget bløtt. Diamant er oftest fargeløs eller med et blålig til gulaktig skjær, også lys til mørk brun, av og til oransje, rød, grønn, blå eller svart. Mineralet kan være vannklart, men også ugjennomsiktig på grunn av inneslutninger eller blærer. Diamant kan oksidere ved høy temperatur, og kan brenne som annet kull. Hardheten er ikke lik i alle retninger, det er derfor diamant kan slipes ved hjelp av diamantpulver.
Densiteten er relativt høy, glansen er sterk (adamantin) og lysbrytningsindeksen meget høy (2,4175 for gult lys). Den sterke dispersjonen (0,044) forårsaker et kraftig fargespill hos slipte diamanter. Diamant viser av og til fluorescens i ultrafiolett lys, med etterfølgende fosforescens. Den er gjennomsiktig for en større del av det infrarøde spekteret enn noe annet hardt materiale, og er derfor brukt for eksempel i vinduer for infrarød-teleskoper plassert i rommet.
Diamant krystalliserer i det kubiske system og forekommer ofte i krystaller, hyppigst som oktaedre, tetraedre eller dodekaedre, av og til som tvillingkrystaller (macles). Den viser perfekt spaltbarhet i fire retninger, etter oktaederet. En tett, kryptokrystallisk varietet med grå eller svart farge kalles bort (boort eller boart). Framesitt er helt svart og gir 4–6 prosent aske; stewartitt inneholder jernoksider, er magnetisk og gir 3–20 prosent aske. Carbonado er noe grafittholdig, svart, massiv og gjerne litt porøs. Disse varietetene har anvendelse som slipemiddel.
Diamanter er ikke uknuselige. De er relativt sprø, og man kan slå av en bit av et hjørne ved slag mot noe hardt, men formen de slipes i og størrelsen gjør at smykkediamanter sjelden knuser.
Kommentarer (1)
skrev Svein Askheim
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.