Mahogni-finér
Mahogni-finér. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

mahogni

Mahogni. Tidligere ble cuba-mahogni mye brukt som møbelvirke, f.eks. i radio- og TV-kabinetter.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Mahogni, veden fra løvtrær som tilhører særlig slektene Swietenia i Amerika og Khaya i Afrika. Trærne kan bli 30 meter høye og inntil 2 meter i tverrsnitt.

Faktaboks

Uttale
mahˈogni
Etymologi
av engelsk, fra et karibisk språk

Cuba-mahogni

Kuba-mahogni, Swietenia mahagoni, i Calcutta, India
Kuba-mahogni, Swietenia mahagoni, i Calcutta, India
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Cuba-mahogni hentes fra Swietenia mahagony og er den opprinnelige, «ekte» mahogni. Kjerneveden er dyp rødbrun, ofte med flammet vekst. Cuba-mahogni er et kjent møbelvirke som gir en særlig vakker glans. Trearten er nær uthogd og finnes ikke lenger som handelsvare.

Amerikansk mahogni

Amerikansk mahogni hentes fra flere arter i Mellom- og Sør-Amerika, blant annet Swietenia macrophylla og Swietenia candollei. Amerikansk mahogni har rødbrun kjerneved med relativt grov struktur. Tetthet ved 15 prosent trefuktighet varierer med arten; ca. 0,51 g/cm3.

Amerikansk mahogni er kjent for å ha stor styrke i forhold til vekten. Den har dessuten en god formbestandighet og er holdbar også utendørs. Den brukes blant annet i skips- og båtbygging, til modeller, instrumenter og ellers når stabilitet er viktigere enn stor styrke.

Afrikansk mahogni

Afrikansk mahogni hentes blant annet fra Khaya ivorensis, Khaya senegalensis (også kalt gambiamahogni) og enkelte Carapa-arter. Afrikansk mahogni har rødbrun kjerneved, men varierer fra lys til mørk avhengig av voksested. Tetthet ved 15 prosent trefuktighet er cirka 0,50 g/cm3. Styrken er omtrent som amerikansk mahogni, men den er noe grovere i strukturen, og stabiliteten er ikke fullt så god. Absorberer ikke så lett vann og er derfor egnet til båtbygging. Anvendes for øvrig til snekkermateriale, møbler, og finér.

Andre typer

Også andre slags ved kalles mahogni, f.eks. australsk mahogni, veden av Eucalyptus marginata, hvit mahogni av acajou, Anacardium occidentale, og indisk mahogni, veden av flere arter i slekten Toona.

Historikk

Swietenia-artene ble 1795 overført til India, og en del av den ekte mahogni kommer derfra. Allerede på 1600-tallet brukte spanierne mahogni til skipsbygging, men den kom først til Europa i 1724.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg