taro

taro, Colocasia esculenta
taro, roten av Colocasia esculenta, også kalt dasheen
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Taro er en flerårig, opptil to meter høy, tropisk urt i slekten Colocasia i myrkonglefamilien med store, ovalt hjerteformede blad.

Faktaboks

Uttale
tˈaro
Også kjent som
eddo dasheen
Etymologi

over engelsk, fra tahitisk og maori

Vitenskapelig navn
Colocasia esculenta
Beskrevet av
(L.) Schott

Den har stor, stivelsesrik stengelknoll som er giftig på grunn av krystaller av kalsiumoksalat, men giften blir ødelagt ved koking. Knollen er kort og tykk, opptil 4 kg tung, og tett besatt med bladarr. Den har brunt skall med mørkere ringer og er oftest hvit innvendig, men gule eller rosa varianter forekommer.

Arten stammer fra tropisk Asia, og er blitt en vanlig matplante i tropene. Taro er den viktigste matplanten i myrkonglefamilien målt i produsert mengde. Verdensproduksjon i 2018 var på over 10,6 millioner tonn. Den største produsenten var Nigeria med 3,3 millioner tonn. Taro spises som poteter og anvendes også til fremstilling av mel. Av noen varianter høstes spiselige blader som i Karibien brukes i matretten callalloo. I Polynesia brukes taro til å lage poi, en viktig del av det daglige kostholdet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

taro
Colocasia esculenta
GBIF-ID
5330776

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg