Temperatur er et mål for hvor varmt og kaldt det er. Mer presist er temperatur en egenskap ved en gjenstand som forteller hvilken vei energi vil overføres når gjenstanden er i kontakt med en annen gjenstand. Energi overføres fra den gjenstanden som har høyest temperatur.

Faktaboks

Uttale
temperatˈur
Etymologi
av temperere

Temperatur måles med et termometer.

Det finnes flere temperaturskalaer. Vanligvis angir vi temperatur i grader Celsius (°C). Vann fryser ved 0 °C og koker ved 100 °C. En annen måleskala for temperatur er fahrenheit. I vitenskapelige arbeider brukes kelvin (K). På den skalaen er vannets trippelpunkt ved 273,16 K.

Alt stoff sender ut elektromagnetisk stråling ved alle temperaturer. Vi kan kjenne varmestråling fra en kokeplate, og vi kan se mer kortbølget stråling først som rødglød, så gulglød, hvitglød, blåhvitglød. Strålingen er den samme ved samme temperatur for alle slags stoffer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg