En viktig størrelse som vi bruker i det daglige for å beskrive følelsen av kaldt og varmt. Med øvelse kan vi angi temperaturer omkring romtemperatur forholdsvis nøyaktig. «Varmere» blir kalt økende eller stigende temperatur, «kaldere» er synkende temperatur.

  • Hvis du er interessert i mer om temperatur i luften eller i forbindelse med klima, gå til artikkelen om lufttemperatur.

Temperatur er en presis og sentral størrelse i termodynamikk. Et stoffs aggregattilstander, fast stoff – væske – gass, er knyttet til karakteristiske temperaturområder, fast tilstand ved de laveste temperaturene og gassformen ved de høyeste. Endring av et stoffs aggregattilstand ved smelting eller frysing og koking, foregår alltid uten at temperaturen endres og ved en temperatur som er karakteristisk for stoffet (se faseovergang).

Disse stofftilstandene og endringene av dem er knyttet til bevegelsesenergien av molekylene stoffet består av. Stoffets temperatur er proporsjonal med denne energien (se statistisk termodynamikk). En slik molekylær energibetraktning kan også forklare hva som skjer når vi føler kaldt eller varmt. Når vi berører en varm gjenstand, går energi fra gjenstanden over i huden. Hudens økte energi registreres av nervesystemet som «varmt». Når vi berører en kald gjenstand, går energi fra huden over til gjenstanden, og energitapet registreres som «kaldt».

Alt stoff sender ved alle temperaturer ut elektromagnetisk stråling. Vi kan kjenne stråling fra en kokeplate, og vi kan se mer kortbølget stråling først som rødglød, så gulglød, hvitglød, blåhvitglød. Strålingen er den samme ved samme temperatur for alle slags stoffer (se svart legeme).

Ved stadig avkjøling av et stoff skulle man kunne nå en tilstand hvor molekylene nesten ikke beveger seg, et absolutt nullpunkt for temperaturen. Temperaturen ved det absolutte nullpunkt er –273,15 °C (= 0 kelvin) (se temperaturskala).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.