Leopard. Av . CC BY SA 2.0

leopard

Leopardhunn hviler seg i et tre.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Svarte leoparder har vært kalt pantere i den tro at de var en egen art.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0
Leopardmor og barn.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Leopard er et rovpattedyr i kattefamilien. Den finnes i store deler av Afrika og Asia der den lever i mange forskjellige naturtyper og i urbane strøk. Leoparder er som oftest gulaktige med sorte tegninger, og hvert individ har et unikt mønster av mørke flekker.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘løve’ og ‘panter’
Også kjent som

Panthera pardus

Hos noen individer er også grunnfargen på pelsen helt mørk, og disse ble tidligere omtalt som svart panter.

Beskrivelse

Leoparden er blant de større kattedyrene, og et voksent dyr kan være 91–191 centimeter langt og ha en kroppsvekt på opp til 90 kilogram. Kroppen er langstrakt og muskuløs, med relativt korte ben og store poter. Den lange halen, som kan måle 50–100 centimeter, brukes til å skape balanse når leoparden klatrer. Hodet til leoparden er rundt med flat snute og ganske små, runde ører. Den har lange værhår rundt snuten og over øynene. Disse hjelper dyrene til å finne frem i tett vegetasjon om natten.

Størrelsen på leoparder varierer mye i ulike deler av utbredelsesområdet. Det gjør også pelsens farge og mønster, men generelt er den gulaktig med sorte tegninger. Hvert individ har et unikt mønster av mørke flekker. Hos noen individer er også grunnfargen på pelsen helt mørk (disse ble tidligere omtalt som svart panter). Fargen på pelsens grunnfarge varierer etter forskjellige leveområder (habitater). Pelsen er vanligvis mørkere hos dyr som lever i fuktige habitat som regnskog og i fjellområder og lysere hos dyr i tørre habitater.

Levevis

Leoparden lever i mange slags økosystemer, fra tropisk regnskog til tørre savanner og ørken. Den finnes også i fjellområder opp til over 5000 meter over havet. Noen leoparder lever også i eller nær byer. Leoparden er hovedsakelig nattaktiv, men den kan også være dagaktiv i uforstyrrede skogsområder.

Jakt og næring

Leoparden lever stort sett av andre pattedyr, men spiser også fugler, krypdyr og insekter. Dens foretrukne byttedyr er mellomstore antiloper og hjortedyr samt for eksempel klippegrevlinger og vortesvin. Den tar også husdyr som kveg og geiter. Hunder kan også være viktige byttedyr i noen områder. Selvom artens kosthold er variert, spesialiserer ofte individer seg på å jakte en viss type byttedyr. I områder der det finnes større kattedyr, som løve og tiger, vil leopardene spesialisere seg på mindre byttedyr og jakte i tett vegetasjon. Leoparden er en god klatrer og særlig hannene drar ofte byttet sitt med opp i trær og spiser det der.

Territorier og reproduksjon

Voksne leoparder lever alene og markerer territoriet sitt med lukt og ved å krafse på trær. De kommuniserer med lyd. Paring kan foregå hele året, men det er vanligst at fødsler skjer under regntiden. Ungene følger moren i 7–18 måneder og søsken kan holde sammen også i flere måneder etter dette.

Utbredelse

Leoparden har et stort utbredelsesområde og forekommer over det meste av Afrika sør for Sahara og Sør-Asia, med spredte bestander i Nord-Afrika, Midt-Østen, Sørøst-Asia og Sentral-Asia. Det nordligste bestanden finnes i den sørøstligste delen av Russland. Arten er utryddet i flere av sine tidligere utbredelsesland og mange av bestandene er nå små og isolerte.

Bevaringsstatus og trusler

Leoparden er regnet som sårbar av den internasjonale naturvernunionen (IUCN). Man vet ikke hvor mange leoparder som finnes i verden. Til tross for at arten er svært tilpasningsdyktig er bestanden i kraftig fall.

Leoparden er inndelt i åtte underarter med ulik geografisk utbredelse. Fire av underartene har status kritisk truet. Disse er amurleopard, arabialeopard, indokinaleopard og javaleopard.

Trues av jakt

De største truslene mot leopardens overlevelse er tap av leveområder og at den jaktes av mennesker. Utbygging av byer og landbruksområder fører til at de naturlige byttedyrene forsvinner, og leoparder som jakter husdyr blir ofte skutt.

Det foregår også troféjakt på leopard i mange afrikanske land. I 2020 er den samlede troféjaktkvoten på 2653 dyr. I tillegg brukes leopardskinn i tradisjonelle seremonier, og både skinn og ben benyttes i tradisjonell kinesisk medisin. Dette fører til betydelig ulovlig jakt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg