fløyte

Fløyteinstrumenter. Tverrfløyte.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fløyte er en svært gammel blåseinstrumentfamilie. Tonen i fløytene dannes ved at en laminær luftstrøm treffer kanten av en åpning og dermed setter luftmassen inne i instrumentet i svingninger.

Faktaboks

Etymologi

Luftstrømmen kan være styrt av spillerens lepper mot en skarp kant, enten ved den åpne rørenden (kantfløyte, f.eks. panfløyte) eller ved et blåsehull på siden av røret (som tverrfløyte). Luftstrømmen kan også ledes gjennom en spalte i instrumentet (spaltefløyte, f.eks. seljefløyte, blokkfløyte eller orgelpipe).

Tverrfløyten, som i Europa brukes som orkester- og soloinstrument, og regnes blant treblåseinstrumentene, er stemt i C, med spilleomfang c1–c4, og er utstyrt med fingerhull og klaffer.

Blokkfløyte lages i tre (skolemodeller også i plast), mens materialet i tverrfløyte kan være sølv eller andre legeringer. Stemmingen reguleres ved å finjustere lengden eller ved hjelp av en propp i den ene enden.

Symbolikk

I hinduismen står Krishnas fløyte for evighetens stemme. I Kina representerer fløyten harmoni. Hos oldtidens grekere var fløyten en attributt til sirenene, som representerte forførelse og sterke følelser.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg