Krokodiller. Nilkrokodille.

SCODE. begrenset

Deltakrokodille i Kakadu National Park, Australia.

Anon. begrenset

Krokodiller. Deltakrokodille.

SCODE. begrenset

Krokodiller, krypdyrorden. De største nålevende krypdyr; fra 1,3 til 7–10 m. Langstrakt kropp og forbenede hudskjold på ryggen, hos enkelte også på buken. Kraftige, relativt korte lemmer med 5 tær på forbena og 4 på bakbena. Tærne er til en viss grad forbundet med svømmehud. Halen er lang, kraftig og sammenpresset fra siden, den tjener som svømmeorgan. Hodet har en langstrakt snute. Øyne og nesebor er sterkt fremspringende på oversiden av hodet. Kjevene er store med kjegleformede tenner, som sitter i alveoler. Nye tenner dannes hele livet igjennom til erstatning for de utslitte. Den indre ganen er godt utviklet (hos nålevende arter), og de indre neseåpningene (choaner) ligger langt tilbake i gapet, like over luftrøret. Hjertet er i motsetning til andre nålevende krypdyr delt i to forkamre og to hjertekamre. Hjernen er relativt avansert.

Krokodillene har innvendig befruktning. De legger fra 6 til ca. 150 langstrakte egg med kalkskall (omtrent av hønseeggs størrelse). Eggene graves ned i sand og ruges ut av solvarmen; utviklingstid 2,5–3 måneder. Avkommets kjønn bestemmes av rugetemperaturen; lav temperatur gir hunner. Moren holder som oftest vakt inntil ungene kommer ut. Hos flere arter tar hunnen seg av ungene.

Krokodiller finnes i de tropiske områder over hele verden. De lever hovedsakelig i elver, innsjøer, strandsjøer, delvis også i kystfarvann. Ernærer seg mest av fisk; større arter tar også både fugl og ganske store pattedyr, til og med mennesker. Enkelte arter kan løpe svært fort på strake ben. Svømmer ypperlig og angriper større bytte bare i vann. Holder seg ofte passivt drivende i vannskorpen, med bare øyne, nesebor og ryggen over vannet, eller ligger på elvebanker og soler seg.

Ordenen deles i 3 underordener, hvorav to utdødde. Underordenen Eusuchia omfatter de 22 nålevende artene, fordelt på 8 slekter og 3 familier: gavialer (Gavialidae); alligatorer og kaimaner (Alligatoridae) og ekte krokodiller (Crocodylidae). De siste mangler forbenet skillevegg i nesen, har en avlang, trekantet snute og grønn regnbuehinne.

Mest utbredt er den store deltakrokodillen, i alminnelighet ca. 3–7 m, men skal kunne bli 10 m. Er kjent fra østlige India og Sri Lanka, gjennom Sørøst-Asia til Ny Guinea og Filippinene, nordlige Australia til Salomon- og Fijiøyene. Lever langs kystene og i de nedre deler av elvene. En annen velkjent art er nilkrokodille, som er utbredt over hele Afrika. Kan bli 6–7 m lang. Den er nå så å si utryddet i selve Nilen. Krokodiller var hellige dyr i det gamle Egypt. Se også alligatorer, gavialer og kaimaner.

Som menneskeetere regnes deltakrokodillen, nilkrokodillen og, muligens feilaktig, sumpkrokodillen fra India og nabolandene. Amerikaalligator (Alligator mississippensis) har også drept mennesker.

Utdødde krokodiller forekommer helt fra trias, og det fantes mange flere arter enn i dag. Var alminnelige gjennom hele mesozoikum. Det er kjent en rekke utdødde familier, som mer eller mindre lignet nålevende arter, men avvek delvis i sin anatomi. Mest kjent er Teleosauria fra Jura, sannsynligvis forløper for de ekte krokodillene. Den godt bevarte Thoracosaurus er funnet i krittavleiringer fra Skåne, Sverige. Ordenen krokodiller er den eneste gjenlevende i underklassen Archosauria som også omfattet dinosaurer og flygeøgler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.