Yacarekaiman i Pantanal
Saltvannskrokodille i Sidney Aquarium
Bredsnutekaiman
Glattpannekaiman

Deltakrokodille i Kakadu National Park, Australia.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Kinaalligator i Cincinatti Zoo

Krokodiller er en orden av store reptiler. De kjennetegnes av den lange flate snuten, halen og de korte beina. Det finnes 28 nålevende arter krokodiller. Disse er fordelt på tre familier: gavialer (Gavialidae); alligatorer (Alligatoridae) og krokodiller (Crocodylidae).

Faktaboks

Uttale
krokodˈiller
Vitenskapelig navn
Crocodylia

Krokodiller lever i vann og finnes i tropiske områder over hele kloden. De har et godt utviklet kjeveparti og spiser levende dyr. Dvergkaimanen, som blir inntil 1,5 meter, spiser mest fisk og krepsdyr, mens nilkrokodillen, som kan bli 6 meter, kan ta bøffel, gnu og mennesker.

Krokodillene oppsto for 200 millioner år siden. Da levde de samtidig med dinosaurene og fuglene, som de er i slekt med. Som fuglene har krokodillene fire hjertekamre, og flere av artene tar seg av barna sine en stund.

Beskrivelse

Krokodillene er de største nålevende reptilene og blir mellom 1,3 meter til 6–7 meter lange. Kroppen er langstrakt med karakteristiske forbeinede hudskjold på ryggen, hos enkelte også på buken. Lemmene er kraftige og relativt korte med fem tær på forbena og fire på bakbena. Tærne er til en viss grad forbundet med svømmehud. Halen er lang, kraftig og sammenpresset fra siden, og den tjener som svømmeorgan. Hodet har en langstrakt snute. Øyne og nesebor er sterkt fremspringende på oversiden av hodet. Kjevene er store med kjegleformede tenner som sitter i alveoler. Nye tenner dannes hele livet igjennom til erstatning for de utslitte. Den indre ganen er godt utviklet hos nålevende arter, og de indre neseåpningene (choaner) ligger langt tilbake i gapet, like over luftrøret. Hjertet er til forskjell fra andre nålevende reptiler delt i to forkamre og to hjertekamre. Hjernen er relativt avansert.

Habitat og levevis

Krokodiller lever hovedsakelig i elver, innsjøer, sumper, delvis også i kystfarvann. De ernærer seg mest av fisk; større arter tar også både fugl og ganske store pattedyr, til og med mennesker. Enkelte arter kan løpe svært fort på strake ben. De svømmer ypperlig, og angriper større bytte bare i vann. Ofte holder de seg passivt drivende i vannskorpen, med bare øyne, nesebor og ryggen over vannet, eller de ligger på elvebanker og soler seg.

Utbredelse

Krokodiller finnes i tropiske områder over hele verden. Mest utbredt er den store saltvannskrokodillen, som i alminnelighet er cirka 3–6 meter lang. Den er kjent fra det østlige India og Sri Lanka, gjennom Sørøst-Asia til Ny-Guinea og Filippinene, nordlige Australia til Salomon- og Fijiøyene. Den lever langs kystene og i de nedre deler av elvene. En annen velkjent art er nilkrokodille, som er utbredt over hele Afrika. Den kan bli 5–6 meter lang. I dag er den så å si utryddet i selve Nilen. Krokodiller var hellige dyr i det gamle Egypt.

Som menneskeetere regnes saltvannskrokodillen, nilkrokodillen og, muligens feilaktig, sumpkrokodillen fra India og nabolandene. Amerikaalligator har også drept mennesker.

Formering

Bredstnutekaimanunger

Krokodillene har innvendig befruktning. De legger fra seks til ca. 100 langstrakte egg med kalkskall. Eggene graves ned i sand eller plasseres i reirhauger bygd av mudder og plantedeler. Solvarme og forråtningsvarme gir optimale rugetemperaturer, og eggene klekkes etter 2,5–3 måneder. Avkommets kjønn bestemmes av rugetemperaturen. Lavere eller høyere temperaturer gir flest hunner, mens hanner klekkes hvis eggene har blitt ruget ved midlere temperaturer. Moren holder som oftest vakt inntil ungene kommer ut. Hos flere arter tar hunnen seg av ungene.

Fossile krokodiller

Utdødde krokodiller forekommer helt fra trias, og det fantes mange flere arter enn i dag. Krokodillene var alminnelige gjennom hele mesozoikum. Mens dagens krokodiller er utelukkende rovdyr, viser studier av fossile tenner at det var flere grupper av forhistoriske krokodiller som var planteetere.

Det er kjent en rekke utdødde familier, som mer eller mindre lignet nålevende arter, men avvek delvis i sin anatomi. Mest kjent er Teleosauria fra jura, som sannsynligvis var forløper for de ekte krokodillene. Den godt bevarte Thoracosaurus er funnet i krittavleiringer fra Skåne, Sverige.

Ordenen krokodiller er den eneste gjenlevende reptilgruppe i underklassen Archosauria. Denne underklassen omfatter dessuten fuglene, noe som illustrerer slektskapen mellom disse to gruppene. Archosauria omfatter også de utdødde dinosaurene og flygeøglene.

Systematikk

Ordenen krokodiller deles i tre underordener, hvorav to utdødde. De gjenlevende hører til underordenen Eusuchia.

Eusuchia omfatter de 28 nålevende artene fordelt på ti slekter og tre familier: gavialer (Gavialidae); alligatorer, (Alligatoridae) og ekte krokodiller (Crocodylidae).

Alligatorfamilien

Alligatorfamilien (Alligatoridae) består av 8 arter fordelt på fire slekter.

Krokodillefamilien

Familien krokodiller (Crocodylidae) består av 18 arter fordelt på 3 slekter. De har til felles at de mangler forbeinet skillevegg i nesen, har en avlang, trekantet snute og grønn iris i øyet.

Gavialfamilien

Det er bare 2 arter Gavialer (Gavialidae) og de er plassert i hver sin slekt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

krokodiller
Crocodylia
Artsdatabanken-ID
326
GBIF-ID
704

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg